JASP – o alternativă gratuită SPSS

Când eşti psiholog depinzi de studiile pe care trebuie să le scrii ca să avansezi în grad. Când eşti student la psihologie te confrunţi cu aceeaşi necesitate de a folosi aplicaţia SPSS pentru a face calculele necesare în lucrările şi studiile din facultate. Dar SPSS este un program greoi, bazat în ultimele versuni pe Java. Mai mult, aplicaţia costă mult şi nu toţi românii îşi permit o licenţă. Alternative gratuite există: programul R de exemplu sau aplicaţia PSPP. Dar acestea nu au interfeţe grafice intuitive şi nu au fost dezvoltate strict pentru psihologi.

JASP este un software relativ nou care îşi propune să înlocuiască SPSS-ul pe laptopurile psihologilor. Rulează pe Windows, OS X şi Linux şi este extrem de rapid. După cum puteţi vedea în clipul de mai jos, JASP este intuitiv şi oferă o serie de funcţii tipice operaţiilor necesare în studiile din psihologie: statistici descriptive (media, mediana, abaterea standard), testul T pentru eşantioane independente sau perechi, testul lui Levene, plot-uri grafice, ANOVA, ANCOVA, Repeated Measures ANOVA, corelaţii Pearson şi Spearman, regresie lineară, Kendall. Plăcut în JASP este faptul că rezultatele sunt afişate imediat ce caseta necesară fiecărei funcţii este bifată. De îndată ce apeşi pe bifa care oferă statistici descriptive, în fereastra alăturată deja apar datele. Nu e nevoie să selectezi tot ce e necesar unei operaţii şi să generezi ulterior un output ca în SPSS.

Dezvoltat cu un grant oferit de European Research Council, JASP poate lucra şi cu statistici baesiene. Şi nu este doar gratuit ci şi sub licenţă open-source, ceea ce înseamnă că oricine are acces gratuit la codul-sursă al aplicaţiei şi o poate dezvolta şi modifica după bunul plac.

Aflându-se momentan doar la versiunea 0.9.1.0, JASP are în prezent şi limite. Un mare neajuns al aplicaţiei este faptul că datele încă nu pot fi editate prin intermediul JASP ci prin legătura cu un program extern cum ar fi LibreOffice. Dezvoltatorii promit să rezolve problema în versiunile ulterioare. JASP poate lucra deocamdată doar cu fişiere .CSV, .SAV și .ODS, aşa că e necesar ca datele să fie introduse iniţial în Excel, LibreOffice, SPSS sau o altă aplicaţie care ştie exporta fişiere .CSV. Rezultatele output-ului, deşi pot fi copiate în clipboard şi redate prin ”paste” cu un singur click, nu pot fi exportate ca fişier decât în format HTML. Versiunile ulterioare probabil vor rezolva aceste limitări. Pe site-ul aplicaţiei se promit funcţii MAN(C)OVA şi integrare cu R în versiunile următoare.

Aparte de faptul că este rapid şi rulează pe cele trei mari sisteme de operare, JASP oferă psihologilor rezultate formatate într-un cadru simplu şi evident. Operaţiile folosite, rezultatele, p-ul, N-ul, df-ul, t-ul – toate sunt clar evidenţiate în tabele şi gata de redat prin copiere în studiile voastre.

Dacă doriţi o alternativă gratuită la SPSS, JASP poate fi programul de statistică care să înlocuiască definitiv SPSS-ul. Este ideal pentru studenţi, se instalează în câteva secunde şi lucrează cu viteza luminii.

JASP poate fi downloadat de aici.
JASP 0.8.0.0 pentru Linux poate fi instalat prin Flatpak cu următoarele comenzi:

flatpak install http://static.jasp-stats.org/flatpak/JASP.flatpakref
flatpak run org.jasp.JASP

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Avatar Jonathon Love spune:

    hey!

    one correction, JASP *does not* stand for /Just Another Statistics Program/. see the FAQ: https://jasp-stats.org/faq/

    but nice article :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.