Jamovi: O nouă alternativă SPSS

Vorbeam acum un an și jumătate despre JASP, un program de statistică gratuit destinat începătorilor și discutam despre limitările impuse de faza beta a programului (faptul că nu poate edita date ci doar prelucra fișiere modificate în prealabil). Ei bine, un nou astfel de software s-a arătat la orizont lunile trecute. Jamovi îi spune și, exact ca JASP, este un program de statistică ce afișează în timp real rezultatele calculelor efectuate cu el. Este gratuit, open-source, disponibil pe Windows, Linux și OX S, capabil să lucreze cu R și chiar și cu JASP.

Jamovi poate deschide fișiere de tip OMV, TXT, CSV și JASP. Nu are deocamdată suport pentru fișiere SPSS dar puteți exporta baza de date în format CSV și apoi importa în Jamovi. Printre lucrurile pe care le puteți face cu programul se numără statisticile descriptive, testul T pentru eșantioane perechi (Wilcoxon) și independente (Welch’s și U Mann-Whitney), ANOVA, ANCOVA, MANCOVA, regresii liniare și altele. Integrarea cu R permite instalarea de module adiționale; lista acestora este restrânsă momentan dar Jamovi fiind ”în fașă” se presupune că mai multe module vor fi dezvoltate pe măsură ce softul de bază este îmbunătățit.

Jamovi poate fi downloadat de aici. Pentru sisteme Linux ce rulează Ubuntu Xenial sau Zeisty instalarea se face prin următoarele comenzi:

sudo add-apt-repository ppa:jonathon-love/jamovi
sudo apt update
sudo apt install jamovi
Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.