Video: studiu de caz – tulburarea de personalitate multiplă

Tulburarea de identitate disociativă, numită în trecut și tulburarea de personalitate multiplă, presupune existența într-o persoană a mai multor personalități distincte. În acest interviu psihiatric din SUA anului 1956 putem vedea cum subiectul, intervievat de Dr. Corbett H. Thigpen, alternează între mai multe personalități: ”Eve Black”, ”Eve White” și ”Jane”. În anii ’70 pacienta și-a dezvăluit identitatea ca fiind Christine “Chris” Costner Sizemore, născută pe 4 aprilie 1927 în Edgefield, Carolina de Sud. A fost căsătorită cu Gene Rogers de care ulterior a divorțat și a avut doi copii. Christine Costner a murit de atac de cord la vârsta de 89 de ani pe 24 iulie 2016 în Ocala, Florida.

Despre cazul ei s-au scris mai multe cărți, una numită ”The Three Faces of Eve” în anii ’50 și semnată chiar de psihiatrii ei – Corbett H. Thigpen și Hervey M. Cleckley. ”The Three Faces of Eve” s-a numit și ecranizarea din 1957 cu Joanne Woodward în rolul principal.

Clipul este important deoarece prezintă mai multe personalități care conlocuiesc în același trup și care ies la iveală uneori la comandă, uneori în condiții speciale. Mai mult – nu toate aceste personalități sunt conștiente de ce fac celelalte. Clipul dispune de subtitrări în limba română și de panouri informative de trecere traduse.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.