Video: studiu de caz – copil de 12 ani cu psihoză

Interviu psihiatric din anii 1960. Universitatea Michigan.

Bill are 12 ani și este psihotic. A fost internat din cauza unei hiperactivități extreme, atât la școală cât și acasă. Este cunoscut de multă vreme ca un băiat cu o abilitate fantastică de a spune povești și ca un copil care visează cu ochii deschiși dar părinții lui nu au luat aceste probleme în serios până ce Bill a intrat la școală. Tatăl este un individ retras, neimplicat, în timp ce mama este atât amenințătoare cât și dominantă. Bill navighează la granița dintre pshihoză și realitate iar în acest fragment de interviu dezvăluie abilitatea lui de a încerca să mențină contactul cu realitatea. Acum neagă câteva din fanteziile pe care le-a avut înainte și despre care inițial a presupus că ar fi fost reale. Totuși, băiatul oferă dovezi în privința nesiguranței lui de a defini unde începe realitatea și se termină fantezia.

Clipul este în domeniul public și are aproape 60 de ani vechime.

Traducerea și implementarea subtitrărilor în clip a fost realizată de Răzvan T. Coloja (psihoradea.com).

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

1 răspuns

  1. Avatar Georgiana Rusu spune:

    De ce este considerata psihoza? Si cat de autentica este,avand in vedere ca este provocata? Mie imi pare ca incearca sa faca pe plac,raspunde ceea ce crede ca se asteapta de el,imita comportament cand impreuneaza mainile precum interlocutorul. Este cumva aceasta psihoza modalitate de a raspunde unor asteptari ale parintilor?( inventeaza un pix care i scrie temele si l face sa aiba note bune) N ar trebui intrebat ce scrie in notitele despre tatal vitreg,care decodate,l ar baga in bucluc? De ce e psihiza si nu imaginatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.