Un factor chimic al maniei din tulburarea bipolară

Deși nu se știu prea multe despre procesele chimice implicate în declanșarea stării de manie din tulburarea bipolară, subiectul a atras atenția unui cercetător din Italia. Francesco Bartoli a publicat un studiu în Journal of Psychosomatic Research din care reiese că a testat 176 de pacienți cu tulburare bipolară ori alte boli mintale și 89 de persoane sănătoase care alcătuiau grupul de control.

Scopul cercetării a fost să determine dacă nu cumva nivelul ridicat de acid uric ar putea cauza sau influența cumva starea de manie. Surprinzător, persoanele diagnosticate cu tulburare bipolară aflate în stadiul de manie au afișat nivele ridicate de acid uric în corp.

Acidul uric este un reziduu produs de compuse numite purine. Un nivel ridicat de acid uric în corp semnalizează faptul că un anumit neurotransmițător (anedozina) cu rol de sedativ și antiagresiv nu este descompus corespunzător.

Nivelele ridicate de acid uric sunt legate și de consumul de mâncăruri și lichide bogate în purine: ficat, legume, fructe și alcool. Consumul de fructe implică prezența fructozei în corp iar zahărul inhibă crearea acidului uric.

Revenind la studiul italian, legătura episoadelor de manie din tulburarea bipolară cu nivelul de acid uric din corp poate duce la noi tratamente ale bolii mintale. În 2014 un alt studiu a testat un medicament numit allopurinol ce inhibă considerabil nivelul acidului uric din corp. Pacienții cu tulburare bipolară aflați în epsioade de manie care au primit allopurinol au fost testați ulterior și s-a observat că simptomele de manie au fost reduse considerabil iar rata lor de remisie a fost de 23 de ori mai mare.

Cu alte cuvinte, se pare că starea de manie din tulburarea bipolară I corelează puternic cu niveluri ridicate de acid uric și că medicamentele care reduc aceste niveluri au un efect pozitiv în ceea ce privește ameliorarea stărilor de manie. Episodul manic din tulburarea bipolară I implică o stare de exaltare, agitație, gânduri care se succed cu rapiditate, un flux al vorbirii continuu. Tot în episodul manic cel cu tulburare bipolară tinde să-și asume mai multe riscuri decât în mod normal, doarme mult mai puțin decât în alte dăți și cu toate acestea se simte energizat a doua zi, este distrat și atenția îi este abătută rapid de evenimentele din mediul înconjurător iar anumite simțuri precum mirosul ori simțul tactil sunt mai sensibile la stimuli exteriori. În unele cazuri, episodul manic poate duce la psihoze ori credința că suferindul deține puteri supraomenești.

Un tratament medicamentos bazat pe un inhibitor al acidului uric ar putea ameliora considerabil aceste episoade de manie și ar putea contribui la dezvoltarea unui tratament pentru spectrul de tulburări bipolare (ciclotimie,  tulburarea bipolară I). Din acest punct de vedere, descoperirea legăturii dintre episodul manic al tulburării bipolare I și nivelul crescut de acid uric este deosebit de importantă pentru psihologie și psihiatrie.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!