Tutorial video SPSS: Testul One-Way ANOVA pentru variabilă independentă cu 3 modalităţi

Un nou tutorial din seria video SPSS: Testul One-Way ANOVA pentru o variabilă independentă cu trei modalități.

S-a măsurat nivelul de narcisism pentru un grup de utilizatori Facebook astfel: o parte din ei au în lista de prieteni peste 400 de persoane; a doua parte au în lista de persoane între 200 şi 400 de persoane; cei din al treilea grup au în grupa de prieteni sub 200 de persoane. Nivelul de narcisism a fost măsurat pe o scală interval folosind Inventarul Personalităţii Narcisiste.

Vi: lista de prieteni cu 3 modalităţi
Vd: nivelul de narcisism

Ipoteza de cercetare: există diferenţe între nivelul de narcisism la utilizatorii Facebook în funcţie de numărul de prieteni din listă.
Design: unifactorial intergrup

În urma testului Kolmogorov-Smirnov şi a verificării normalităţii distribuţiilor am obţinut un p mai mare de .05 nesemnificativ statistic. Nivelul de narcisism este deci mai ridicat la persoanele care au mai mulţi prieteni în lista de Facebook.

Omogenitatea varianţelor nu este asumantă deoarece am obţinut un p mai mic de .05.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.