Tulburarea de personalitate schizotipală

Se caracterizează printre altele prin dificultatea de a alcătui şi menţine relaţii strânse cu alţii. O persoană cu tulburare de personalitate schizotipală se va simţi nelalocul ei printre oameni, ajungând până la discomfort extrem în public. Sunt oameni excentrici, cu distorsiuni în gândire. Atribuie înţelesuri aparte şi ciudate unor evenimente şi acţiuni neînsemnate. Sunt superstiţioşi din cale afară, au tendinţa de a se încrede în teorii ale conspiraţiei şi se simt atraşi de fenomene paranormale. Printre alte simptome se pot număra stările de anxietate, distimie şi fobie socială.

Sunt deosebit de geloşi în relaţiile intime, simţindu-se mereu pe cale să fie înşelaţi. Un iubit cu tulburare de personalitate schizotipală te va urmări de la servici până acasă pentru a se asigura că nu te mai întâlneşti cu altcineva, îţi va verifica pe ascuns mesajele din telefonul mobil şi va vedea flirt în cele mai banale saluturi amicale.

Cei cu tulburare schizotipală cred cu tărie în lucruri ciudate precum al şaselea simţ, telepatie, au fantezii şi preocupări bizare. Pot experimenta trăiri ciudate precum percepţia modificării corporale (li se pare că ”simt” anumite lucruri, că înţeleg mai bine dedesubturile ascunse ale lumii). Au o gândire atipică şi folosesc un limbaj ciudat: exprimări vagi, metaforice, greşeli gramaticale în scris, descrieri mult prea elaborate. Sunt suspicioşi pe cei din jur şi ajung până la ideaţie paranoidă, acuzându-i că tocmai complotează împotriva lor, că le vor răul sau îi vorbesc pe la spate. Cele mai mici gesturi tind să fie interpretate ca fiind atacuri la persoană. Se comportă şi/sau se îmbracă ciudat. Sunt extrem anxioşi chiar şi cu persoanele pe care le cunosc de multă vreme şi în aceste situaţii tind să aibă temeri paranoide. Nu au prieteni ci formează relaţii strânse cu rudele de gradul I.

Există două subtipuri de schizotipali. Primul este schizotipalul insipid care experimentează o stare de nefiinţă şi straniu. Este indiferent, molcom în vorbire, insensibil. Are gânduri vagi şi tangenţiale. Al doilea este schizotipalul timorat care este suspicios, mereu în gardă, se teme de senzaţii puternice. Este alienat de alţii şi de el însuşi. Îşi blochează deliberat gândurile sau le anulează.

3.9% din populaţie suferă de tulburare de personalitate schizotipală; este întâlnită mai des în cazul bărbaţilor decât al femeilor. Simptomele se ameliorează după vârsta de 40-50 de ani dar în unele cazuri tulburarea se poate transforma în schizofrenie. În majoritatea cazurilor, cei cu tulburare de personalitate schizotipală au şi tulburare de personalitate schizoidă, paranoidă, evitantă, obsesiv-compulsivă sau borderline.

O parte din cei care susţin concomitent că suntem manevraţi de un guvern din umbră, că reptilienii sunt reali, că există o conspiraţie mondială menită să ne decimeze şi că unii oameni sunt contactaţi telepatic de fiinţe din altă dimensiune sunt cel mai probabil suferinzi de tulburare de personalitate schizotipală.

Datorită asemănării simptomelor cu cele ale schizofreniei paranoide, cei cu tulburare de personalitate schizotipală sunt uneori percepuţi ca fiind bolnavi. Trebuie reţinut că tulburările de personalitate nu sunt boli mintale şi nu afectează viaţa în aceeaşi măsură cu ultimele. De multe ori, cu ajutorul unui psiholog, tulburarea de personalitate schizotipală poate fi tratată.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. septembrie 10, 2015

    […] simptomele altor tulburări de personalitate precum tulburarea de personalitate schizoidă, tulburarea de personalitate schizotipală, tulburarea de personalitate narcisistă sau tulburarea de personalitate […]

  2. octombrie 3, 2015

    […] interioară bogată şi trăiesc într-o lume a fanteziei. A nu se confunda cu schizofrenia, tulburarea de personalitate schizotipală sau tulburarea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!