Tulburarea de personalitate paranoidă

Se caracterizează prin suspiciozitate şi paranoia, neîncredere în ceilalţi. Cei cu tulburare de personalitate paranoidă sunt extrem de sensibili la jigniri, sunt hipersensibili şi scanează în permanenţă mediul înconjurător în căutare de ”semne” care să le confirme temerile şi biasările. Când dau de un asemenea semn nu iau în considerare alte dovezi şi au impresia că se află în pericol. Sunt oameni izolaţi care tind să poarte pică multă vreme. Sunt suspicioşi, interpretează acţiunile celorlalţi ca fiind ostile şi au un simţ al îndreptăţirii foarte bine dezvoltat.

În caz că dau de greutăţi, cei cu tulburare de personalitate paranoidă tind să acuze forţe externe pentru eşecurile lor şi să-i învinovăţească mereu pe ceilalţi. Refuză să ierte ceea ce ei percep ca fiind insulte, denaturează evenimentele şi privesc acţiunile amiabile ca fiind posibil ostile. Sunt adevăraţi combatanţi când vine vorba de dreptul lor, sunt extrem de geloşi în relaţiile intime şi cer partenerului să li se dedice în totalitate. Deşi suspiciunile lor sunt fără căpătâi, cei cu TPP au tendinţa să-şi verifice constant partenerul de viaţă în căutare de semne care să le confirme că sunt înşelaţi. Un telefon primit, un SMS promoţional, un e-mail de la un vechi coleg de clasă se transformă în dovezi de necontestat a infidelităţii celuilalt. Au un comportament grandios şi un simţ aparte al importanţei sinelui. Când vorbesc tind să se refere la ei înşişi în mod repetat. Explicaţiile pe care le dau au un iz de conspiraţie şi sunt lipsite de substanţă.

Psihologii au identificat cinci subtipuri ale tulburării de personalitate paranoide: tipul încăpăţânat – implacabil, mereu nemulţumit, încăpăţânat din cale-afară, frustrarea se transformă în ostilitate, centrat pe sine; tipul fanatic – suferă de iluzii de grandoare, pretenţios, arogant, îşi restaurează mândria pierdută prin fantezii şi făcând afirmaţii extravagante; tipul neliniştit – certăreţ, ursuz, găseşte o vină în orice, plin de resentiment, gelos, coleric, plângăreţ; tipul izolat – duce o viaţă de pustnic, se apără de pericole omniprezente, hipervigilent, defensiv; tipul malign – intimidant, tiranic, scapă de ostilitate prin fantezie, iluzii de persecuţie, nemilos, răzbunător.

Tulburarea de personalitate paranoidă poate implica scurte episoade psihotice care durează de la câteva minute la câteva ore. În unele cazuri, netratată, tulburarea se poate dezvolta în schizofrenie paranoidă, tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă, agorafobie sau episod depresiv major. Cei cu TPP pot de asemenea prezenta concomitent simptomele altor tulburări de personalitate precum tulburarea de personalitate schizoidă, tulburarea de personalitate schizotipală, tulburarea de personalitate narcisistă sau tulburarea de personalitate borderline.

Ceea ce trebuie să ştiţi în caz că aveţi cunoştinţe sau rude care prezintă simptomele de mai sus este faptul că tratamentul este dificil. Cei cu tulburare de personalitate paranoidă nu se încred în psiholog dar un progres poate fi făcut cu ajutorul antipsihoticelor, antidepresivelor şi a medicamentelor pentru anxietate. Răspândirea TPP în populaţie este undeva între 0,5% şi 2,5%.

Tulburarea de personalitate paranoidă se poate moşteni. Din cauza suspiciunii permanente şi a credinţei că alţii le vor răul, cei cu această tulburare au dificultăţi în a menţine relaţii apropiate şi îşi pun rudele şi prietenii în situaţii dificile.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!