Tulburare bipolară: simptome

Numită şi tulburare bipolară afectivă şi tulburare maniaco-depresivă, tulburarea bipolară se caracterizează prin perioade de manie/hipomanie care alternează cu perioade de depresie. În timpul episoadelor de manie persoana este euforică, energică, iritabilă, anormal de fericită. În funcţie de severitatea episodului manic s-ar putea să intervină episoade de psihoză şi halucinaţii. Cei cu tulburare bipolară iau decizii proaste rapid şi fără să se gândească mult la consecinţe. Dorm puţin, gândurile le fug prin minte cu rapiditate, au probleme cu menţinerea atenţiei. În timpul episoadelor depresive viziunea asupra vieţii este pesimistă, indivizii nu fac contact cu ochii celorlalţi şi pot fi extrem de anxioşi.

Episodul de manie se caracterizează prin vorbire rapidă, neîntreruptă, vârtej de gânduri, hipersexualitate şi/sau cheltuirea excesivă a banilor. Netratate, episodale de manie pot dura de la trei la şase luni. În timpul episodului manic cei cu tulburare bipolară sunt mânaţi de un ţel precis în care-şi investesc toate eforturile. Se consideră ca fiind ”aleşi” pentru acel scop, sunt de neoprit în urmărirea lui şi pot experimenta în 50% din cazuri halucinaţii sau iluzii. Înainte cu două-trei săptămâni înainte de un episod de manie indivizii au perioade prelungite de nesomn, modificări în apetit şi anxietate crescută.

Episoadele de hipomanie durează cel puţin patru zile fără însă a afecta semnificativ abilitatea individului de a lucra sau socializa şi fără a prezenta episoade de psihoză. Cei cu tulburare bipolară sunt creativi sau iritabili în timpul episoadelor de hipomanie, au energie multă şi sunt mai activi ca de obicei.

Episoadele de depresie sunt caracterizate de tristeţe, anxietate, izolare, mânie, sentiment de culpă, lipsă de speranţă. Probleme de concentrare, singurătate, lipsa apetitului, pierderea interesului sexual, lipsă de motivare, gânduri suicidare. Între 1-3% din cei cu tulburare bipolară ajung la suicid. Un episod depresiv major poate dura până la şase luni.

Episoadele afective mixte sunt cele care au caracteristicile atât a episoadelor de depresie cât şi a celor de manie. Gândurile de grandoare alternează cu cele suicidare. Impulsivitatea este ridicată iar cei cu tulburare bipolară pot lua decizii nefaste în aceste stări (abuz de substanţe, agresivitate).

Există patru tipuri de tulburare bipolară. Multă lume consideră că forma cea mai gravă a tulburării este tulburarea bipolară I. Se caracterizează prin episoade de manie ce pot alterna (dar nu în toate cazurile) cu episoade depresive. Tulburarea bipolară II nu are episoade de manie dar prezintă episoade de hipomanie şi unul sau mai multe episoade depresive. Ciclotimia se caracterizează prin episoade de hipomanie ce alternează cu episoade depresive, ultimele neîntrunind condiţiile unui episod depresiv major. Ciclotimia este cea mai uşoară formă a tulburării bipolare. În fine, a patra formă este tulburarea bipolară nespecifică şi cuprinde toate formele tulburării care nu pot fi încadrate în cele trei categorii anterioare.

Există tulburări şi boli mentale ale căror simtome seamănă cu cele ale tulburării bipolare, astfel că un psiholog trebuie să fie atent în formularea unui diagostic. Simptomele din ADHD, schizofrenie, episodul depresiv major şi tulburarea de personalitate borderline sunt similare cu cele din tulburarea bipolară.

Printre celebrităţile care au fost diagnosticate cu tulburare bipolară se numără Catherine Zeta-Jones, Jean-Claude Van Damme, Sinéad O’Connor, Jim Carrey, Kurt Cobain şi Mel Gibson.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

 1. septembrie 8, 2015

  […] Tulburarea bipolară s-a ţinut şi ea de celebrităţi. Actorul Jim Carrey, vocalul trupei Nirvana (Kurt Cobain), actorul Stephen Fry, Mel Gibson, scriitorul Ernest Hemingway, filosoful Friedrich Nietzsche şi cântăreaţa Sinéad O’Connor sunt bănuiţi sau au fost confirmaţi ca fiind bipolari. Şi despre poetul american Edgar Allan Poe se bănuieşte că ar fi suferit de tulburare bipolară. Axl Rose, vocalul formaţiei Guns N’ Roses a fost diagnosticat ca fiind maniaco-depresiv. Despre Frank Sinatra se bănuieşte că ar fi fost şi el bipolar. Catherine Zeta-Jones a fost şi ea diagnosticată cu tulburare bipolară II. […]

 2. septembrie 11, 2015

  […] psihotice sunt prezente şi în alte boli mintale şi tulburări precum tulburarea bipolară, tulburarea de personalitate borderline, consumul de droguri şi alcool. Iluziile sunt prezente şi […]

 3. septembrie 22, 2015

  […] bolile mintale. Cercetări care datează de cel puţin două decenii au găsit corelaţie între tulburarea bipolară şi artă. Bipolarii au de obicei afinităţi artistice, relaţia dintre tulburarea bipolară şi […]

 4. septembrie 23, 2015

  […] de Richard Gere, ”Mr. Jones” prezintă viaţa unui individ cu tulburare bipolară I. În plin episod manic, eroul principal se simte invincibil, se urcă pe scenă ca să dirijeze o […]

 5. septembrie 28, 2015

  […] prin perceperea partenerului ca fiind mai dezirabil dacă se află deja într-o relaţie stabilă. Tulburarea bipolară, de asemenea, creşte nivelul de excitaţie şi anulează barierele sociale din calea unei posibile […]

 6. februarie 25, 2016

  […] Mai multe despre tulburarea bipolară şi cum se manifestă ea puteţi citi aici. […]

 7. august 2, 2016

  […] persoane depresive, în special cele care experimentează episoade de depresie în tulburarea bipolară, au tendinţa să devină creative în acele clipe de suferinţă. Suferinţa din depresie ne face […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!