Tratament pentru depresie

Supranumită şi ”boala secolului XXI”, depresia este din ce în ce mai des diagnosticată în populaţie. Este întâlnită şi la cei tineri, şi la cei bătrâni, şi la bogaţi, şi la săraci. Despre depresie se ştiu multe iar ştiinţa a evoluat destul încât să o putem trata cu ajutorul medicamentelor. Tot despre depresie se ştie că vine sub diferite forme, de la distimie şi până la episodul depresiv major, de la disforie şi până la depresia post-natală. Depresia nu vine niciodată singură, fiind acompaniată deseori de anxietate. O depresie severă poate dura chiar şi un an, şi lăsată netratată poate afecta groaznic viaţa suferindului.

Aparte de medicamentaţie, un tratament ieftin şi eficient pentru anxietate şi depresie constă în socializare. Cu cât socializăm mai mult în mijlocul episodului depresiv, cu atât mai repede scăpăm de acesta. În stările de depresie avem tendinţa să ne izolăm, să-i evităm pe ceilalţi. Dar dacă reuşim să ieşim în lume, cu toate că este greu, depresia trece mult mai repede. Studiile au arătat că cu cât nivelul socializării este mai mare, cu atât mai repede scăpăm de starea depresivă. Cu cât ieşim mai des la plimbare ori ne întâlnim cu prietenii, cu atât episodul de depresie trece mai repede. Explicaţia ştiinţifică stă în faptul că prezenţa celorlalţi ne dă curaj, ne motivează. Văzând că alţii sunt capabili să ducă o viaţă normală, suferindul este motivat să lupte împotriva depresiei şi prinde speranţă.

Când aveţi stări de depresie ieşiţi în oraş. Chiar dacă ieşiţi singuri, mergeţi la o cafea, plimbaţi-vă pe străzi, staţi pe o bancă în parc. Încercaţi să mergeţi în acele locuri care sunt frecventate de cât mai mulţi oameni. Dacă nu vă simţiţi capabil să ieşiţi, măcar sunaţi-vă prietenii ori rudele sau căutaţi să îi atrageţi la dumneavoastră acasă. Comuncaţi cu ei, indiferent cât de greu vă este. Anxietatea pune piedici serioase în calea socializării, dar dacă reuşiţi să o biruiţi, veţi oberva că pe zi ce trece depresia e din ce în ce mai puţin acută.

Un mit urban susţine că un tratament eficient împotriva depresiei este meditaţia. Este important de ştiut că în timpul depresiei este contraindicat să practicaţi orice formă de meditaţie. Meditaţia ajută la combaterea anxietăţii dar accentuează celelalte simptome ale depresiei. Când medităm suntem singuri cu noi înşine. Asta lasă loc introspecţiei, iar cum mintea este plină de gânduri negative, acestea riscă să se împământeze mult mai bine şi să fie rumegate mai acerb în timpul meditaţiei. Aparte de medicamente şi terapie pentru depresie, dacă doriţi un mod ieftin şi cu adevărat eficient împotriva stării de depresie, socializaţi. Cu cât ieşiţi mai des din casă şi aveţi mai mult contact cu oamenii, cu atât scăpaţi mai repede de starea de depresie.

Să nu se înţeleagă că este suficient să ieşiţi în oraş pentru a combate depresia. Este imperativ necesar să apelaţi la serviciile unui psiholog în caz că sunteţi depresivi şi să urmaţi un tratament înainte ca a dumneavoastră condiţie să se agraveze. Socializarea este ceva ce puteţi practica în afara orelor de terapie şi aparte de tratamentul medicamentos.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. august 2, 2016

    […] provocat de separarea de persoana iubită, în cazul în care separarea rezultă în depresie, îl învaţă pe suferind să evite pe viitor contactul cu anumite persoane ori să tragă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!