Top 10 cele mai periculoase tulburări de personalitate

În acest articol vom trece în revistă cele 10 tulburări de personalitate în funcţie de gradul lor de severitate şi impact asupra persoanei precum şi modul în care ele afectează relaţia cu cei din jur. Este un top subiectiv care încearcă să creeze o scală ascendentă a tulburărilor de personalitate în funcţie de modul în care ele afectează viaţa oamenilor. Pentru detalii extinse legate de fiecare tulburare de personalitate puteţi face un click pe titlul fiecărui subpunct

10. Tulburarea de personalitate evitantă

Sunt asociali, ies rar din casă şi evită compania altor persoane. Viaţa cu o persoană cu tulburare de personalitate evitată poate fi dificilă, şi asta deoarece tind să se izoleze de restul şi să caute un mod de viaţă solitar. Sunt timoraţi, suspicioşi, anxioşi. O problemă aparte constă în faptul că tind să evite contactul fizic şi intimitatea. Au o stimă de sine scăzută şi depun eforturi disperate pentru a evita critica şi ridiculizarea, ceea ce înseamnă un efort din partea celorlalţi care încearcă să-i convingă.

09. Tulburarea de personalitate schizoidă

Reci şi izolaţi, nu vă veţi simţi iubiţi de cei cu tulburare de personalitate schizoidă. Preferă să trăiască în lumea lor internă şi pun preţ mai mare pe lucruri precum succesul social ori aparenţa fizică decât pe iubire sau sentimente. Au nevoie în permanenţă să fie lăsaţi singuri, pun extrem de mare preţ pe intimitate; ceea ce provoacă dificultăţi în relaţiile cu ceilalţi şi pune piedici în calea unei relaţii de lungă durată.

08. Tulburarea de personalitate dependentă

Se agaţă constant de oameni şi sunt extrem de nehotărâţi în luarea de decizii. Au nevoie constată de validare din partea celorlalţi şi, prin urmare, se vor agăţa obsesiv de restul. Având o stimă de sine scăzută vor căuta mereu să evite conflictele şi să caute asigurări din partea apropiaţilor cum că totul va fi OK. Pot rareori exista fără o persoană pe care să se bazeze, ceea ce îi face dependenţi de ceilalţi şi cu un grad scăzut de autonomie.

07. Tulburarea de personalitate histrionică

Teatrali şi falşi, e obositor să fii multă vreme în preajma cuiva cu tulburare de personalitate histrionică. Doresc mereu să fie în centrul atenţiei, sunt egocentrici şi cu puţină empatie în ei. Încearcă mereu să impresioneze, exagerează des şi sunt uşor influenţabili. E greu să raportezi dragostea în conjuncţie cu ei deoarece odată ce focul iniţial dispare se plictisesc rapid şi caută ceva nou. Râd, trântesc, gesticulează, încearcă să impresioneze prin ţinută sau limbaj şi sunt vanitoşi din cale afară.

06. Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

Obsedaţi de ordine şi regulamente, vă vor pune viaţa pe un făgaş prestabilit de la care, dacă vă abateţi, vor deveni extrem de critici cu dumneavoastră. Sunt perfecţionişti şi nu tolerează ca lucrurile să nu fie făcute aşa cum doresc ei. Obsedaţi de control, nu se simt bine dacă nu faceţi totul exact aşa cum ”trebuie făcut”, ceea ce poate deveni obositor pentru persoanele apropiate. Pun mare preţ pe legi, morală, valori. Dacă încălcaţi acele valori vor face tot posibilul să vă îndrume din nou pe drumul conceput de ei.

05. Tulburarea de personalitate narcisistă

În majoritatea timpului se gândesc doar la ei înşişi. Este greu să te bazezi pe ei să fie acolo când vei avea nevoie de ei. Tratează oamenii ca pe obiecte, deseori cu dispreţ. Sunt extrem de sensibili la critică şi se pot lansa în tirade chiar şi atunci când sunt prinşi greşind. Caută mereu să le fie recunoscute meritele, reale sau închipuite. Caută în permanenţă admiraţia celorlalţi, urăsc cu patimă atunci când o fac şi sunt megalomani.

04. Tulburarea de personalitate schizotipală

Excentrici şi superstiţioşi, au un limbaj şi un comportament atipic. Se folosesc de cuvinte pe care uneori nu le înţeleg pe deplin, sunt anxioşi, cred în teorii ale conspiraţiei şi se simt des neînţeleşi ori atacaţi de cei din jur. Au preocupări bizare, se simt atraşi de ideea de fenomen fantastic sau paranormal şi au distorsiuni de gândire care le crează o imagine de ciudaţi. Dintre toţi cei cu tulburare de personalitate au cea mai mare şansă să dezvolte schizofrenie ulterior în viaţă.

03. Tulburarea de personalitate paranoidă

Extrem de geloşi, vă vor urmări îndeaproape şi critica orice gest. Vor percepe deseori cel mai inofensiv gest ca pe o ameninţare la adresa lor şi vă vor acuza că vreţi să-i atacaţi într-un fel sau altul. Dacă nu le daţi dreptate vor deveni extrem de critici. Se tem în permanenţă de sabotaj, sunt foarte suspicioşi şi au iluzii de grandoare. Iluzia lor de persecuţie poate deveni obositoare pentru ceilalţi la un moment dat.

02. Tulburarea de personalitate borderline

Datorită temperamentului lor exploziv, cei cu tulburare de personalitate borderline sunt deseori cauza despărţirilor şi a divorţurilor. Anxioşi, nesiguri pe ei înşişi şi uneori recurgând la acte de auto-rănire, cei cu TPB vorbesc una şi fac cu totul alta. Sunt acuzatori, le eşti fie cel mai bun prieten, fie inamicul numărul unu. Pot abuza de substanţe, devin impulsivi deseori, au promiscuitatea în sânge şi uită des de nevoile celor apropiaţi.

01. Tulburarea de personalitate antisocială

Este cu siguranţă cea mai periculoasă dintre toate. Cei cu tulburare de personalitate antisocială sunt deseori violenţi, nu afişează respect pentru regulile societăţii şi sunt machiavelici. Comportamentul lor reprezintă de cele mai multe ori un pericol pentru cei din jur. De la abuz de substanţe şi până la o lipsă de empatie, cei cu tulburare de personalitate antisocială sunt deseori certaţi cu legea. O mare parte din cei încarceraţi în sistemul penitenciar au TPA.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!