Severitatea Simptomelor Stresului Posttraumatic (NSESSS) – versiunea pentru adulți

Scala scurtă PTSD a chestionarului național al evenimentelor stresante (NSESSS) este un instrument în 9 itemi care evaluează severitatea stresului posttraumatic în persoane cu vârsta de 18 ani sau mai în vârstă de 18 ani ca urmare a unui eveniment extrem de stresant sau a unei experiențe extrem de stresante. Instrumentul a fost conceput pentru a fi completat de o persoană în urma unui diagnostic de tulburare de stress posttraumatic (sau a unor simptome de tulburare de stres posttraumatic semnificative din punct de vedere clinic) și după primirea acestui diagnostic, înainte de vizite ulterioare la clinician.

Frecvența de utilizare

Pentru a urmări în timp modificările în severitatea tulburării de stres posttraumatic a persoanei, instrumentul poate fi completat la intervale regulate așa cum o indică necesitatea clinică, în funcție de stabilitatea simptomelor persoanei și evoluția tratamentului. Scorurile consistent înalte dintr-un anumit domeniu pot indica zone semnificative și problematice pentru persoană ce ar necesita o evaluare mai amănunțită, tratament și o urmărire a evoluției. Judecata de clinician ar trebui să vă ghideze decizia.

Copyright © 2013 American Psychiatric Association. Toate drepturile rezervate.
 Această scală poate fi folosită fără permisiune de către cercetători și clinicieni pentru uzul pacienților lor.

Instrucțiuni

Oamenii întâmpină uneori probleme după evenimente ori experiențe extrem de stresante. În ce măsură ați fost deranjat(ă) în ultimele șapte (7) zile de fiecare dintre următoarele probleme care au avut loc sau s-au intensificat după un eveniment/o experiență extrem de stresantă? Vă rog să răspundeți următorii itemi bifându-i corespunzător la fiecare întrebare.

1.Aveți ”retrăiri”, adică v-ați comportat sau simțit brusc ca și cum o experiență stresantă din trecut ar fi avut loc din nou (de exemplu ați retrăit părți ale unei experiențe stresante văzând, auzind, mirosind sau simțind fizic părți ale experienței)?
2.V-ați simțiți deranjat(ă) emoțional când ceva v-a adus aminte de o experiență stresantă?
3.Ați încercat să evitați gânduri, sentimente sau senzații fizice care v-au amintit de o experiență stresantă?
4.V-ați gândit că o anume experiență stresantă a avut loc deoarece dumneavoastră sau altcineva (care nu v-a cauzat rău în mod direct) a(ți) făcut ceva greșit sau nu a(ți) făcut tot posibilul pentru a o preveni, sau că experiența stresantă a avut loc din cauza a ceva ce se leagă de dumneavoastră?
5.Ați avut o stare emoțională puternic negativă (de exemplu ați simțit în mod intens teamă, furie, vină, rușine sau oroare) după o experiență stresantă?
6.V-ați pierdut interesul în activități care vă provocau plăcere înainte de a avea o experiență stresantă?
7.Ați fost extrem de alertat(ă), în gardă, sau în permanență atent(ă) la pericol?
8.Ați simțit nervozitate sau ați fost ușor de speriat când ați auzit un sunet neașteptat?
9.V-ați simțit extrem de iritat(ă) sau furios/furioasă până în punctul în care ați strigat la alți oameni, v-ați bătut cu alții sau ați distrus lucruri?

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...