Temeţi-vă de furia narcisistului

Grandiozitatea, nevoia de a fi în centrul atenţiei, lipsa totală de empatie şi competitivitatea sunt cu toate semne ale narcisimului. Cu toate acestea, de multe ori nu aflăm că persoana de lângă noi este narcisistă decât atunci când este deja prea târziu. Asta deoarece nu toţi narcisiştii se afirmă deschis şi nu toate semnalmentele de mai sus sunt vizibile din prima. Ce este însă comun tuturor narcisiştilor şi ce-i diferenţiază clar de ceilalţi este modul răzbunător în care se comportă atunci când se simt lezaţi.

Furia narcisistică este un lucru aparte. Pentru a-şi ascunde propria vulnerabilitate şi în permanenta căutare a dreptăţii aşa cum o percepe el, narcisistul va face tot posibilul să se răzbune atunci când este rănit. Primul semn că narcisistul este răzbunător din cale afară este faptul că se va prezenta pe sine ca pe o victimă, indiferent dacă circumstanţele o susţin sau nu. O dispută a avut loc iar tot ceea ce narcisistul ştie este că a fost rănit şi vrea dreptate. Detaliile legate de cine, cum şi când a început totul nu contează. Nu contează nici dacă narcisistul este cel vinovat. Va continua să se prezinte drept victimă şi să-şi caute propria dreptate. În lupta pentru căutarea dreptăţii narcisistul nu se dă îndărăt de la manipulări grosolane şi minciuni. În propria viziune, narcisistul nu se vede pe sine ca fiind un mincinos ci ca pe un om care se foloseşte de orice mijloace, morale sa nu, pentru a-şi căuta dreptatea şi a câştiga disputa.

Trebuie să înţelegeţi că un narcisist este lipsit de morală şi că va aplica tehnica pământului pârjolit în disputa cu dumneavoastră: va lăsa doar pulbere în jurul lui, vă va ataca pe orice cale, indiferent cât de absurdă vi s-ar părea şi indiferent de consecinţe. Puteţi uita din start că aţi ţinut cândva la acel om pentru că, odată rănit, narcisistul va uita cu siguranţă de emoţiile dumneavoastră. Va încălca orice reguli ale războiului v-aţi putea imagina: va minţi în instanţă, va răspândi zvonuri despre dumneavoastră, vă va minţi cu lejeritate familia şi prietenii. Dacă minciunile sunt descoperite sau dacă va fi confruntat cu ele, narcisistul fie va plusa cu alte minciuni, fie se va prezenta din nou ca victimă. Ruşinea de a fi prins minţind nu este problema lui şi nu-l va afecta deloc.

O altă problemă în a avea de-a face cu un narcisist furios stă în faptul că medierea problemei nu este posibilă. Indiferent că dumneavoastră sau prietenii dumneavoastră veţi încerca să stabilizaţi apele, narcisistul nu va dori să audă nimic despre asta. În ochii lui el este victima şi este îndreptăţit să primească dreptate, cel puţin aşa cum o percepe el. Va dori război deschis şi nicio limită nu va fi destul de subţire pentru a nu putea fi trecută. Un alt semn al lipsei posibilităţii medierii situaţiei este plasarea vinei. Narcisistul va plasa toată vina în braţele dumneavoastră. Îl va irita teribil orice încercare de împărţire a vinei şi, ca să-şi păstreze stima de sine şi imaginea de ansamblu pe care şi-a construit-o despre propria persoană, orice reprezentare negativă, oricât de mică, va fi contracarată cu un atac furios.

Cu adevărat, singurele modalităţi de a calma furia narcisistă sunt recunoaşterea ”vinei”, aşa cum vrea narcisistul să o perceapă, ori fuga. Iar în cazul narcisiştilor, fuga e ruşinoasă dar extrem de sănătoasă.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Amalia spune:

    Am trait cu un narcisist…un adevarat cosmar…Pana am identificat problema si am mers la psiholog, unde a fost diagnosticat, a fost groaznic…Incepuse cu minciuni/manipulari ca este amenintat de familia mea, ca nu este lasat in pace, jignea fara motiv, injura…Desi avem aceiasi pregatire profesionala, eu lucrez in domeniu de mai bine de 10 ani, el nu lucreaza deloc de mai bine de 10 ani…el era cel mai bine pregatit…si ma punea in situatii jenante…Intr-un final, am inteles ca este o boala care necesita terapie, pe care refuza sa o faca…Este imposibil de trait cu un astfel de om!!! Singura modalitate prin care se calma era umilinta extrema a persoanei cu care era in disputa…

    • Adina spune:

      Jignirile groaznice și amenintarile. Lipsa de scrupule. Trecerea instantanee de la agresiv la “daca ma iubeai nu plecai”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!