Studiu de caz (fictiv) – Tulburarea de personalitate paranoidă

Această serie de articole își propune să expună câte un studiu de caz fictiv mulat pe semnalmentele celor cu tulburări de personalitate. Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare. Numele și acțiunile personajelor sunt rodul imaginației și sunt expuse în strictul scop de a oferi o imagine de ansamblu asupra tulburării de personalitate. Poza de atac a articolului nu reprezintă personajul în sine ci a fost aleasă la întâmplare de pe Internet.

George este un tânăr de 26 de ani, designer, fără studii superioare. Locuiește cu mama lui, tatăl său decedând de curând în urma unui infarct. În urmă cu un an George a cunoscut-o pe Laura care este cu doi ani mai mică decât el și de care se declară îndrăgostit. Extrem de gelos în relația cu ea, George îi suspectează pe toți prietenii de sex masculin ai Laurei că vor să-i fure prietena. Se interesează în permanență unde, când și cu cine se întâlnește fata. Îi verifică mesajele de pe telefon fără voia ei, îi caută în conversațiile de pe Facebook deoarece este convins că fata plănuiește să-l înșele sau l-a înșelat deja. Îi cere în permanență să-i demonstreze dragostea și se comportă autoritar cu ea încercând să-i impună lucruri, de la traseul pe care trebuie să-l urmeze spre serviciu și până la ora la care trebuie să ajungă acasă.

Încăpățânat și mereu suspicios, George nu se descurcă prea bine atunci când e vorba să participe la jocuri de societate. Pare timid la început dar ulterior, când e pe cale să piardă, rescrie și contestă regulile jocurilor, se înfurie și îi acuză pe ceilalți participanți la joc că s-au aliat împotriva lui.

George vorbește des despre niște polițe pe care le-ar avea de achitat în raport cu niște persoane din trecut care i-au pricinuit rău și dezvoltă scenarii elaborate în care descrie cum îi va umili pe respectivii la un moment dat. George nu are prieteni apropiați dar are un unchi cu care discută des și care substituie rolul prietenului cel mai bun. Mereu tensionat, George pare să fie rigid atunci când se află în public, zâmbind fals sau prefăcându-se că se simte bine. Este în permanență cu ochii pe iubita lui și ori de câte ori aceasta inițiază o conversație cu un alt băiat George intervine și o cere la dans sau o trage de mână ca să se așeze în brațele lui. Laura este îngrijorată deoarece l-a surprins deunăzi urmărind-o pe ascuns până la serviciu într-o dimineață; fata afirmă că l-a văzut ascunzându-se după mașini în urma ei și așteptând la colțuri de stradă, urmând-o de la punctul de pornire de acasă și până la poarta instituției în care lucra. Când l-a confruntat ulterior în această privință George a negat vehement că despre el ar fi fost vorba, s-a simțit atacat și a iscat un adevărat scandal care s-a terminat prin întocmirea unei liste lungi, scrise, care cuprindea toate neregulile pe care el le-a semnalat în trecut în relația lor de iubire, listă pe care i-a citit-o fetei cu voce tare.

Tipicar și deloc flexibil în gândire, George este antipatizat de vecini. Amicii și cunoștințele lui George știu că băiatul are tendința de a face din țânțar armăsar și-l evită pe cât se poate. Unii dintre ei primesc periodic e-mail-uri lungi și detaliate în care sunt acuzați că ”se dau la Laura” din motive minore precum o cafea de dimineață sau un schimb de cărți, motiv pentru care George îi privește acum cu neîncredere pe toți.

Nici complimentele nu par să-l mulțumească pe băiat. O remarcă cu privire la talentul său într-ale graficii – destăinuiește iubita lui ulterior – este privită cu îndoială și văzută ca pe un atac la persoană. Când un amic l-a felicitat pentru desenul făcut în zilele trecute și expus pe Internet, George a ajuns la concluzia că respectivul îl ridiculiza de fapt pentru anumite linii neclar trasate prezente în desen, ajungând ulterior la concluzia că ”netrebnicul” nu e oricum bun de nimic și-l invidiază, acesta nefiind capabil să deseneze așa cum o face el. George este de altfel extrem de sensibil la critica de orice fel.

Când nu verifică telefonul iubitei sau nu o urmărește ca să vadă dacă se întâlnește și cu altcineva în timpul liber, George îi planifică ziua în cele mai mici detalii și insistă să fie în preajma ei în permanență. Când nu reușește, o sună constant și o întreabă cu cine se află, unde se află și când ajunge acasă. Cere informații suplimentare despre prietenii și colegii fetei și le despică până ce trage concluzia că acțiunile lor – nevinovate în ochii celorlalți – sunt parte a unui mare complot urzit împotriva lui și al cărui scop e să-l departă pe el de Laura. George recurge la a-i confrunta pe respectivii cu aceste idei și nicio asigurare în sens opus nu pare să-l liniștească sau să-l convingă de adevărul contrariului. Dimpotrivă, George devine din ce în ce mai convins că acel complot este unul real, că trebuie să fie în gardă și ca atare este vizibil și mai vigilent, și mai rigid, și mai distant în relația cu ceilalți.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. noname spune:

    Ai o mica greseala, ai scris ,,defapt”. Oricum articolele sunt foarte bune, utile ! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!