Studiu de caz (fictiv) – Tulburarea de personalitate antisocială

Această serie de articole își propune să expună câte un studiu de caz fictiv mulat pe semnalmentele celor cu tulburări de personalitate. Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare. Numele și acțiunile personajelor sunt rodul imaginației și sunt expuse în strictul scop de a oferi o imagine de ansamblu asupra tulburării de personalitate. Poza de atac a articolului nu reprezintă personajul în sine ci a fost aleasă la întâmplare de pe Internet.

Crescut într-o familie dezorganizată, Eugen are 23 de ani și nu este la prima abatere disciplinară care cere intervenția poliției. Recent a fost acuzat că a tâlhărit doi tineri pe podul pietonal din centrul orașului deposedându-i de telefoanele mobile, bani și ceasuri sub amenințarea cu bătaia. Învârtindu-se în diverse cercuri de rromi de la o vârtsă fragedă, Eugen a prins ”izul străzii” de mic copil și consideră că doar o persoană puternică și hotărâtă ca el poate să facă față vieții. Fără să își fi terminat studiile liceale, tânărul găsește că e greu să se angajeze fără o diplomă de bacalaureat sau o școală profesională așa că recurge din nou și din nou la mici furturi din magazine, jocuri de noroc și – uneori – la tâlhărirea celor mai tineri decât el.

Recenta lui pasiune sunt jocurile de noroc, Eugen investind tot ceea ce obține de la casele de amanet din bunuri furate în aparatele de tip ”slot machine”. Este iute la mânie, mereu dispus să își arate mușchii celor interesați și gata să ”aplaneze conflicte” dacă adversarul se dovedește a fi mai mic în vârstă decât el. Impulsiv și necugetat, Eugen trăiește încă cu mama lui și-și face veacul prin fața blocului unde se distrează dominând adolescenții și punându-i să îndeplinească diferite sarcini pentru el. Uneori, doar ca să se amuze, Eugen îi pune pe cei tineri să facă flotări în fața lui promițând că bătaie de la el va lua doar cel care cedează primul efortului.

Atunci când este confruntat de părinții adolescenților sau de către organele de poliție în legătură cu al său comportament, Eugen neagă vehement implicarea lui în asemenea acțiuni și dă vina mereu pe persoane necunoscute pe care s-a întâmplat ca el să le surprindă comițând tocmai actele de care este acuzat. Deși are un dosar de închisoare cu suspendare și trebuie să se prezinte regulat la ofițerul de probațiune, Eugen preferă să își petreacă timpul în saloanele cu aparate de tip ”slot machine” sau în cercuri dominate de interlopi ai orașului.

Filosofia de viață a lui Eugen este că dacă a scăpat basma curată până acum, fără să ajungă după gratii, va reuși să o facă și de acum încolo, mai ales că – cu cât avansează în vârstă – învață ”tot mai multe șmecherii” de la ”tovarășii de lucru”. În barurile de noapte Eugen se dă drept afacerist sau student la Drept în încercarea de a primi favoruri sexuale din partea fetelor și încearcă să le impresioneze pe acestea cu ale sale cunoștințe în ale Dreptului Penal. Deși nu are carnet de șofer declară că nu-i este teamă să conducă mașinile prietenilor, uneori în stare de ebrietate, și că dacă până acum nu a fost prins, va reuși să treacă pe sub radarul poliției și de acum încolo. Încrezător în propriile lui puteri, agresiv din cale-afară și mereu în gardă, Eugen își petrece timpul liber ori încercând să obțină profit din jocurile de noroc, ori abuzând fizic și psihic de cei mai slabi decât el. Când un băiat din blocul său s-a plâns că Eugen îi ordonă de la balcon de câteva ori pe zi să urce până în apartamentul său ca să-i aprindă țigara, bărbatul i-a promis că-i va face de petrecanie dacă nu-și ”ține gura” și l-a îmbrâncit pe scări.

Nu a avut niciodată un loc de muncă stabil deși ofițerul de probațiune i-a făcut rost în vreo două rânduri de un post de zilier necalificat. Eugen afirmă că munca nu este făcută pentru el și că-și poate purta și singur de grijă. Atunci când consumă alcool devine rapid irascibil și iscă altercații cu aproape oricine. Prietenilor și copiilor din fața blocului le istorisește cum ”l-a făcut pe unul de un lanț de 24 de carate” sau despre cum a reușit să scape de un dosar pentru lovire și amenințare datorită prietenilor lui influenți.

Unele povestiri ale lui Eugen conțin o dâră de fantastic și trec de limita credibilului: cea în care el s-a dus la ștrand și l-a împins pe ”un fraier” în apă după care a plecat la braț cu prietena respectivului care a fost vădit impresionată de puterea lui fizică și determinarea de care a dat dovadă. În alte rânduri Eugen umilește adolescenții din curte punându-i să se dezbrace în locuri în care adulții nu-i pot supraveghea de la balcon și îi obligă să mimeze acte sexuale sub amenințarea cu bătaia.

Cu un vocabular restrâns și o bază culturală firavă, Eugen nu pare să se poată detașa de cercurile sociale în care a început de mic să se învârtă și își poartă condiția ca pe o decorație menită spre a fi admirată. Violent încă din adolescență este cunoscut în cartier ca fiind sursa tuturor problemelor comunității iar covârstnicii se tem de el, fapt conștientizat de Eugen și cu care se mândrește ca și cu o abilitate muncită, deprinsă după ani de studiu la nivel psihosocial.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!