Societăţile oamenilor cu IQ ridicat

mensa iq test

În acest articol voi trece în revistă cele mai cunoscute societăţi High IQ din lume. Grupuri de oameni care au în comun un IQ peste medie şi care au considerat că e nevoie de o organizaţie care să-i reprezinte şi care să-i unească. 99% din populaţia planetei nu are acces în aceste societăţi. Să vedem deci care sunt cele mai cunoscute şi care sunt criteriile de aceptare pe care le practică.

Mensa International

Cel mai mare şi mai vechi grup al oamenilor cu IQ ridicat. Alcătuit din cei care se încadrează în percentila 98 din populaţie. Cuvântul mensa vine din latină şi înseamnă masă – un simbol al mesei rotunde şi egalităţii dintre membrii organizaţiei. Este nevoie de un scor de cel puţin 132 pe scala Stanford-Binet sau de 148 pe scala Cattell pentru a fi acceptat în Mensa. Testări Mensa se organizează şi în Oradea şi costă în aplicarea unui test IQ ale cărui rezultate urmează a fi analizate de psihologii organizaţiei. Rezultatele testelor nu sunt făcute publice iar în urma lor o persoană poate fi declarată ca fiind admisă sau respinsă. Mensa are în prezent peste 121.000 de membri. Publică newsletter-uri şi reviste dedicate exclusiv membrilor (Mensa World Journal şi Mensa Research Journal de exemplu). Cel mai tânăr membru Mensa a fost acceptat la vârsta de doi ani iar cel mai longeviv a ajuns la vârsta de 103 ani. Conform statisticilor filialei Mensa din SUA, 66% din membri sunt bărbaţi iar 33% sunt femei.

Mensa România organizează testări periodice în ţară. Testul constă din 45 de întrebări ce se necesită a fi completate în 20 de minute. Taxa de testare este de 25 RON. Vârsta minimă de participare este de 11 ani iar pentru cei sub 16 ani se aplică un test separat. Cei eligibili se pot înscrie în Mensa România şi – opţional – în Mensa International. Cotizaţia anuală este de 60 RON şi există câte un grup regional în București şi judeţele Cluj, Iaşi, Banat și Bihor.

Triple Nine Society (TNS)

Societate fondată în 1978 şi alcătuită din adulţi care se încadrează din punct de vedere al inteligenţei peste percentila 99,9 din populaţie. Pentru a intra în TNS e nevoie de un scor mai mare sau egal cu 148 la testul Stanford-Binet IV şi 145 la testele WAIS-IV şi Stanford-Binet 5. Începând cu iunie 2015 Triple Nine Society are 1600 de membri în peste 40 de ţări. Revista Vidya publicată de ei include poezie, articole şi discută o varietate de subiecte. TNS organizează de asemenea întâlniri anuale în SUA şi Europa.

Mega Society

În Mega Society ajunge doar un om dintr-un milion. Conform cărţii de recorduri Guiness, admiterea în această societate este cea mai strictă dintre toate cele practicate de societăţile oamenilor cu IQ înalt. Ca şi termen de comparaţie, în Mensa are şansa să intre o persoană din 50. E nevoie de un IQ de cel puţin 171 obţinut la un test de inteligenţă standardizat, creat de un psiholog al organizaţiei.

Prometheus Society

Similară cu Mensa, Societatea Prometheus este mai restrictivă decât prima. Statistic vorbind, doar un om din 30.000 are şansa să treacă testul IQ cerut pentru acordarea dreptului de membru. Printre cei care fac parte din Prometheus Society se numără doctori în fizică, poeţi, programatori, profesori de matematică, directori ai unor companii IT, ofiţeri în aramtă şi angajaţi NASA.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!