Se poate creativitatea învăţa?

Fiecare dintre noi suntem mai mult sau mai puţin creativi. Suntem creativi în gândire chiar dacă nu alcătuim două pânze pe lună sau dacă nu scriem un roman pe an. Ne folosim creativitatea apoape în fiecare zi, de la modul în care aşezăm mâncarea pe farfurie până la felul în care alegem să ne îmbrăcăm. Micile decizii cotidiene sunt uneori presărate de stropi de creativitate.

Întrebarea este dacă creativitatea se poate învăţa şi dezvolta, iar dacă da – cum anume? Într-o anumită măsură, gradul în care creativitatea fiecăruia se poate dezvolta depinde de cât de introvertiţi sau extravertiţi suntem. Un studiu recent a căutat să vadă ce metode de dezvoltare a creativităţii sunt potrivite diferiteor categorii de oameni. Unui eşantion i-au fost prezentate clipuri video despre brainstorming şi alte tehnici de generare de idei: folosirea lucrurilor din jur pentru alcătuirea de noi idei, prelucrarea unor idei deja formate pentru a crea noi idei cu ajutorul lor. Unui alt eşantion i s-au prezentat clipuri video menite să relaxeze audienţa: tehnici de mindfulness, exerciţii fizice, exerciţii de relaxare, tehnici de conştientizare a gândurilor. Creativitatea participanţilor a fost ulterior testată punând subiecţii să alcătuiască cât mai multe propoziţii cu 10 grupuri a câte 10 cuvinte fiecare, totul în mai puţin de 10 minute. Studiul a dezvăluit că ambele metode (atât relaxarea cât şi trainingul ideilor) sunt eficiente; aparte de asta, s-a aflat că extraversiunea şi deschiderea spre experienţă sunt trăsături de personalitate legate strâns de creativitate.

Persoanele extraverte sunt vorbăreţe, entuziaste, energetice şi active. Un studiu anterior a dezvăluit că persoanele extraverte sunt alimentate de dopamină, în special în ceea ce priveşte circuitul de recompensare al creierului. Când vine vorba de recompense precum banii, puterea sau creşterea/menţinerea statutului social, persoanele extraverte reacţionează mai rapid decât introverţii.

Poate cea mai interesantă descoperire a primului studiu amintit stă în faptul că persoanele extraverte devin mai creative când au acces la combinarea de idei deja existente şi a tehnicilor de generare de idei. Prin contrast, introverţii beneficiază de un surplus de creativitate atunci când sunt capabili să se relaxeze sau să practice tehnici de mindfulness.

Prin urmare, creativitatea poate fi crescută cu tehnici care depind de perechea introversiune/extraversiune. Dacă vor să devină mai creativi, introverţii pot să practice tehnici de relaxare vreme de 10 minute înainte să se apuce de lucru iar persoanele extraverte pot să se folosească de şedinţe de brainstorming pentru a atinge acelaşi ţel.

Printre altele, studiile referitoare la creativitate şi tipul personalităţii au arătat că introverţii beneficiază pe termen mai lung de astfel de tehnici pe când extraverţii, trăind în ”aici” şi ”acum”, se pot folosi de ele doar pe termen scurt. Relaxarea duce la aprofundarea gândurilor ceea ce înseamnă că persoanele introvertite vor aprofunda actul creativ şi vor realiza mai multe decât persoanele extraverte. Ultimele în schimb, fiind axate pe câştiguri imediate şi căutând recompense externe, sunt predispuse la efort de scurtă durată (până ce recompensa este obţinută). Efortul de scurtă durată duce la acte creative mai rare dar mai intense.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!