Obiectele tranziţionale în relaţiile borderline

Tulburarea de personalitate borderline este des întâlnită, atât în mediul spitalicesc cât şi în afara lui. Am scris extensiv despre ea în texte anterioare iar mai multe despre această tulburare şi cum se manifestă ea puteţi citi aici. Articolul de faţă va discuta utilizarea obiectelor tranziţionale în relaţiile cu persoanele care suferă de tulburare de personalitate borderline. Prin ”obiect tranziţional” se înţelege orice obiect care facilitează menţinerea relaţiei persoanei cu BPD cu restul oamenilor.

Cogniţiile celor cu tulburare de personalitate borderline nu sunt ca a celorlalţi oameni. Asemeni bebeluşilor care nu pricep unde le-a dispărut mama în clipa când aceasta îşi acoperă faţa cu mâinile, cei cu borderline au dificultăţi în a înţelege că atunci când stai mai multă vreme la o şedinţă la serviciu nu i-ai părăsit şi că urmează totuşi să te întorci acasă. Din cauza fricii de abandon, cei cu BPD suferă imens şi caută să se auto-asigure constant că nu sunt părăsiţi de persoanele iubite. Caracteristică celor cu borderline este utilizarea obiectelor tranziţionale în facilitarea acestui sentiment de siguranţă: fotografii ale persoanei iubite, hainele acesteia, diferite cadouri primite de la aceasta. Asemeni copiilor care nu se pot despărţi de o jucărie preferată din pluş sau de pătura cu care adorm în fiecare seară, cei cu tulburare de personalitate borderline ţin cu dinţii de obiecte care le aduc aminte de persoana iubită.

Copiii mici se folosesc de jucării ca obiecte de ataşament deoarece aceste jucării facilitează un transfer între mamă şi ei. În absenţa mamei, jucăria cumpărată de aceasta devine un înlocuitor temporar al ei. Pătura cu care mama îi acoperă înainte de culcare devine un obiect tranziţional în nopţile întunecate în care se află singuri în cameră. Când mama dispare din peisaj, obiectul tranziţional devine înlocuitorul acesteia şi o punte care asigură copilul că mama va reveni. La fel, cei cu borderline au nevoie de obiecte tranziţionale pentru a se asigura că persoanele iubite nu au dispărut şi nu i-au părăsit. Că soţul, iubita, prietenii sunt încă acolo, departe de raza lor vizuală, şi – mai ales – că nu-i vor părăsi.

Este important de ştiut că un eveniment aparent inofensiv precum o delegaţie sau o ieşire cu prietenii în oraş poate fi recepţionat negativ de către persoanele cu borderline. Acestea percep plecarea persoanei iubite ca pe un abandon, chiar dacă plecarea în sine e de scurtă durată. De aceea este important să subliniaţi faptul că ieşirea cu prietenii se va încheia rapid, că la ora cutare veţi fi din nou acasă şi că, drept compensare pentru timpul petrecut singur(ă), persoana cu borderline se va putea bucura de o activitate în comun cu dumneavoastră (o seară la restaurant, vizionarea unui film).

Aparte de această asigurare pe care va trebui s-o daţi des şi concis, un psiholog v-ar recomanda folosirea unui obiect tranziţional care să uşureze trecerea perioadei în care nu vă veţi afla în preajma celui cu BPD. Un mic cadou ar putea să curme suferinţa persoanei. Un obiect care să simbolizeze afecţiunea dumneavoastră şi de care persoana cu tulburare de personalitate borderline să se poată agăţa cât timp nu sunteţi acolo. Ceva ce să poată fi privit ca o asigurare şi dovadă a afecţiunii dumneavoastră şi totodată ca o confirmare a faptului că vă veţi întoarce acasă. Cei cu borderline au în permanenţă nevoie de astfel de dovezi de afecţiune iar obiectele tranziţionale pot uşura suferinţa percepută a despărţirii temporare.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Decsei-Radu Alina spune:

    Si oare nu tocmai asa le intarim simptomatologia? Propun proba si tolerarea emotiilor /anxietatii si furiei alternativ.

  2. Răzvan T. Coloja Răzvan T. Coloja spune:

    Eu văd încurajarea folosirii obiectelor tranziţionale în anumite cazuri ca pe un ”rău” menit să servească unui scop mai înalt – în acest caz ameliorarea stării de disperare cauzată de distanţarea de cei iubiţi care la rândul ei poate duce la lucruri mai nasoale. Dar da – pe termen lung ideal a fi ca cel cu bordeline să înveţe să facă managementul emoţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!