Melodia care reduce anxietatea cu până la 65%

Terapia prin muzică nu este ceva nou, dar un avans semnificativ în acest domeniu a fost făcut lunile trecute când Dr. David Lewis-Hodgson de la Mindlab International a realizat un studiu prin care a căutat să vadă care melodii reduc stresul și anxietatea și induc cea mai mare stare de relaxare. Participanților la studiu li s-au dat sarcini dificil de realizat (puzzle-uri care se necesitau a fi rezolvate într-un timp cât mai scurt) ceea ce le-a provocat o stare de stres. Conectați la senzori, participanților li s-au pus diferite melodii pentru a determina care dintre ele le reduce anxietatea cel mai mult. Câștigătoarea, cu o reducere a anxietății de până la 65%, a fost piesa ”Weightless” a celor de la Marconi Union.

Remarcabil în cazul acestei piese este faptul că a fost creată special pentru a induce o stare de relaxare. Trupa Marconi Union a realizat piesa după ce s-a consultat cu terapeuți ce lucrau în domeniul sunetelor. Seria de basuri joase, ritmuri calme și harmonice induc o stare de relaxare minimizând nivelul presiunii sanvine, reducând bătăile inimii și ale nivelelor de cortisol. Alături de mai multe melodii printre care se numărau ”Enya – Watermark” sau ”Mozart – Canzonetta Sull’aria”, ”Weightless” s-a dovedit a fi cea mai eficientă, unii subiecți raportând până și o stare de somnolență în timp ce ascultau muzica.

În ordinea eficienței lor, melodiile folosite în studiu au fost

10. “We Can Fly,” de Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. “Canzonetta Sull’aria,” de Mozart

8. “Someone Like You,” de Adele

7. “Pure Shores,” de All Saints

6. “Please Don’t Go,” de Barcelona

5. “Strawberry Swing,” de Coldplay

4. “Watermark,” de Enya

3. “Mellomaniac (Chill Out Mix),” de DJ Shah

2. “Electra,” de Airstream

1. “Weightless,” de Marconi Union

Piesa ”Weightless” poate fi ascultată mai jos:

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.