Medicamentele antiinflamatorii pot reduce depresia

Inflamarea este felul corpului de a intra în recuperare după rănire şi de a lupta cu infecţiile. Una dintre noile idei vehiculate în psihologie şi psihiatrie este cea care afirmă că un creier inflamat poate duce la depresie şi schizofrenie. Înroşirea caracteristică inflamării este rezultatul sistemului imunitar care adună molecule precum citokinele şi le grupează la locul ”accidentului” pentru a începe reparaţiile. Citokinele sunt un grup de proteine şi glicoproteine care au rol de mediator în comunicarea intercelulară. În mod interesant, o treime dintre cei cu depresie au nivele mai mari de citokine în sânge. Schizofrenicii au de asemenea microglii mai active (celule imunitare ce pot fi găsite în creier) decât oamenii fără această boală psihică.

Cercetările în acest domeniu s-au axat pe posibilitatea ca medicamentele antiinflamatorii, alături de antidepresive, să poată fi folosite în tratarea depresiei. Un studiu recent vorbeşte despre cum cercetărori de la Universitatea de Stat din Ohio au pus şoareci sub stres pentru şase zile, plasând în cuşca lor la răstimpuri un şoarece mai agresiv. Şoarecii supuşi stresului s-au comportat precum oamenii cu depresie: s-au ghemuit în colţuri, au început să aibă probleme de memorie.

Studiul asupra creierului acestor şoareci a arătat că aveau microglii mai active şi alte celule imunitare care cauzează inflamaţii. De asemenea, creierul lor a încetat să mai producă noi celule, un lucru observat şi-n alte teste făcute pe animale. Când şoarecilor li s-a administrat medicaţie antiinflamatorie în timp ce şoarecele mai agresiv era plasat în cuşcă a avut ca efect o reducere a stresului şi probleme mai puţine cu memoria.

Un alt grup de cercetători de la King’s College din Londra a început deja o serie de teste pe subiecţi umani folosind medicamente antiinflamatorii şi antidepresive pentru a vedea dacă simptomele depresiei pot fi astfel ameliorate. Un risc aparte în administrarea concomitentă a celor două tipuri de medicamente constă în pericolul sângerării gastrice.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!