JASP – o alternativă gratuită SPSS

Când eşti psiholog depinzi de studiile pe care trebuie să le scrii ca să avansezi în grad. Când eşti student la psihologie te confrunţi cu aceeaşi necesitate de a folosi aplicaţia SPSS pentru a face calculele necesare în lucrările şi studiile din facultate. Dar SPSS este un program greoi, bazat în ultimele versuni pe Java. Mai mult, aplicaţia costă mult şi nu toţi românii îşi permit o licenţă. Alternative gratuite există: programul R de exemplu sau aplicaţia PSPP. Dar acestea nu au interfeţe grafice intuitive şi nu au fost dezvoltate strict pentru psihologi.

JASP este un software relativ nou care îşi propune să înlocuiască SPSS-ul pe laptopurile psihologilor. Rulează pe Windows, OS X şi Linux şi este extrem de rapid. După cum puteţi vedea în clipul de mai jos, JASP este intuitiv şi oferă o serie de funcţii tipice operaţiilor necesare în studiile din psihologie: statistici descriptive (media, mediana, abaterea standard), testul T pentru eşantioane independente sau perechi, testul lui Levene, plot-uri grafice, ANOVA, ANCOVA, Repeated Measures ANOVA, corelaţii Pearson şi Spearman, regresie lineară, Kendall. Plăcut în JASP este faptul că rezultatele sunt afişate imediat ce caseta necesară fiecărei funcţii este bifată. De îndată ce apeşi pe bifa care oferă statistici descriptive, în fereastra alăturată deja apar datele. Nu e nevoie să selectezi tot ce e necesar unei operaţii şi să generezi ulterior un output ca în SPSS.

Dezvoltat cu un grant oferit de European Research Council, JASP poate lucra şi cu statistici baesiene. Şi nu este doar gratuit ci şi sub licenţă open-source, ceea ce înseamnă că oricine are acces gratuit la codul-sursă al aplicaţiei şi o poate dezvolta şi modifica după bunul plac.

Aflându-se momentan doar la versiunea 0.8.00, JASP are în prezent şi limite. Un mare neajuns al aplicaţiei este faptul că datele încă nu pot fi editate prin intermediul JASP. Dezvoltatorii promit să rezolve problema în versiunile ulterioare. JASP poate lucra deocamdată doar cu fişiere .CSV, aşa că e necesar ca datele să fie introduse iniţial în Excel sau o altă aplicaţie care ştie exporta fişiere .CSV. Rezultatele output-ului, deşi pot fi copiate în clipboard şi redate prin ”paste” cu un singur click, nu pot fi exportate ca fişier decât în format HTML. Versiunile ulterioare probabil vor rezolva aceste limitări. Pe site-ul aplicaţiei se promit funcţii MAN(C)OVA şi integrare cu R în versiunile următoare.

Aparte de faptul că este rapid şi rulează pe cele trei mari sisteme de operare, JASP oferă psihologilor rezultate formatate într-un cadru simplu şi evident. Operaţiile folosite, rezultatele, p-ul, N-ul, df-ul, t-ul – toate sunt clar evidenţiate în tabele şi gata de redat prin copiere în studiile voastre.

Dacă doriţi o alternativă gratuită la SPSS şi nu vă deranjează să lucraţi exclusiv cu fişiere .CSV, JASP poate fi programul de statistică care să înlocuiască definitiv SPSS-ul. Este ideal pentru studenţi, se instalează în câteva secunde şi lucrează cu viteza luminii.

JASP 0.8.0.0 pentru Windows poate fi downloadat de aici.
JASP 0.8.0.0 pentru OS X poate fi downloadat de aici (necesită XQuartz).
JASP 0.8.0.0 pentru Ubuntu Linux poate fi instalat prin PPA cu următoarele comenzi:

sudo add-apt-repository ppa:jasp-uva/jasp
sudo apt-get update
sudo apt-get install jasp

În Ubuntu JASP 0.8.0.0 mai are nevoie de niște pachete R așa că le puteți instala cu

sudo R
install-packages(c("GPArotation","qgraph","RJSONIO","semTools"))

În Arch Linux puteți instala JASP cu următoarele comenzi:

git clone https://aur.archlinux.org/jasp-desktop-git.git
cd jasp-desktop-git
makepkg -si
Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea. A terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie. A publicat cinci romane şi câteva articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul personal.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Jonathon Love spune:

    hey!

    one correction, JASP *does not* stand for /Just Another Statistics Program/. see the FAQ: https://jasp-stats.org/faq/

    but nice article :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *