Influenţa minorităţii asupra majorităţii

Studiul efectelor majorităţii asupra unei minorităţi a reprezentat una din piesele de temelie ale psihologiei sociale. Acum ştim că atunci când apare o problemă de discutat, cei din minoritate se supun grupului majoritar pentru a evita neplăceri derivate din diferenţele de opinie. Minoritarii se supun majorităţii pentru a evita ostracizarea şi pentru că e dificil să ţii piept unei idei expuse de un număr mare de oameni. Tocmai de aceea, influenţa minorităţii asupra majorităţii a constituit şi ea subiect de studiu: cum şi în ce condiţii un grup minoritar poate influenţa la rândul ei o majoritate.

Poate cel mai cunoscut experiment în psihologia socială a influenţei majorităţii îl constituie experimentul lui Asch. În 1951, un psiholog pe nume Asch introducea într-o cameră o serie de patru-cinci studenţi şi le prezenta pe un ecran câte trei linii de diferite mărimi. Diferenţa de mărime dintre ele era evidentă, şi la început majoritatea grupurilor de studenţi cădeau de acord că linia cutare e mai lungă decât cea alăturată ei. Cu timpul însă Asch a introdus complici în studiu – oameni care deliberat afirmau că liniile mai scurte sunt fie de aceeaşi mărime cu celelalte, fie mai lungi decât cele alăturate lor. Cu timpul s-a observat că ceilalţi membri ai grupelor începeau să dea crezare afirmaţiilor complicilor şi să-şi schimbe punctul de vedere, susţinând la rândul lor opinia eronată cum că liniile mai scurte ar fi în fapt mai lungi.

Un alt cercetăror pe nume Moscovici argumenta că influenţa majorităţii testată de Asch are şi un revers al medaliei în influenţa minorităţii asupra unui grup majoritar.

Explicaţia psihologică a influenţei minorităţii asupra majorităţii rezidă în faptul că un grup mic care susţine o idee reprezintă o oarecare anomalie care intră în contrast cu ideea majorităţii. Astfel, majoritatea este oarecum forţată să facă inferenţe comparative între punctul ei de vedere şi cel al minorităţii, analizând atent discrepanţa dintre cele două. Asta duce uneori la o schimbare a atitudinii iar unii membri ai majorităţii devin convinşi că greşesc şi că punctul de vedere al minorităţii este cel corect.

Dacă influenţa majorităţii asupra minorităţii are loc sub efectul presiunii sociale, Moscovici argumenta că influenţa minorităţii are loc sub efectul vehiculării de idei noi care sunt luate în considerare de cei din majoritate datorită caracterului lor inovator. Moscovici a repetat experimentul lui Asch, dar de data aceasta a pus accent pe influenţa minorităţii introducând într-un grup de şase studenţi doi studenţi complici. Subiecţilor li s-au prezentat planşe în diferite tonuri de albastru şi li s-a cerut să verbalizeze pe rând culoarea pe care o văd. În timpul prezentării celor 36 de planşe, complicii introduşi de Moscovici au început să afirme că planşele erau defapt verzi şi nu albastre, ceea ce i-a făcut pe restul participanţilor să se îndoiască uneori de ceea ce vedeau. A reieşit că atunci când complicii au afirmat constant că planşele sunt verzi, în 8,42% din cazuri şi ceilalţi participanţi le-au susţinut părerea. Cu alte cuvinte, pentru a putea influenţa o majoritate, minoritatea are nevoie de consistenţă.

Prin studiul influenţei minorităţii psihologia socială poate contribui în domenii practice precum grupurile de juraţi, când soarta unui om este decisă de un număr de oameni şi orice influenţă internă poate hotărî verdictul judecătorului. Dacă doi sau trei juraţi îşi menţin cu încăpăţânare părerea că acuzatul este nevinovat, în ciuda dovezilor concludente, ceilalţi membri ai juriului s-ar putea lăsa influenţaţi de această minoritate în luarea unei decizii.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!