Filme despre boli mintale și tulburări – IV

Continui seria articolelor despre filme care tratează problema bolilor mintale și a tulburărilor cu al patrulea text pe acest subiect. Primele trei părți ale seriei le găsiți aici: I, II, III.

The Accountant (2016) – Autism funcțional

Cu Ben Affleck în rolul principal, ”The Accountant” spune povestea unui contabil al organizațiilor interlope mânat de un cod al onoarei. Ben Affleck face ordine în rândul interlopilor ucigând în stânga și-n dreapta pe cei care fac rău altora. Justițiarul este totodată autist și filmul ne prezintă incursiuni în copilăria acestuia. Pelicula descrie destul de bine modul în care un autist funcțional percepe lumea și cel în care lumea îl percepe pe el. Afectul plat, stereotipiile, gândirea matematică ce ține loc interpretării emoțiilor celorlalți apar toate, chiar dacă romanticizate ușor de regizor. Expert în arte marțiale, mânuirea armelor albe și de foc, personajul principal este analitic, calculat, își urmează cu strictețe tabieturile și devine disperat dacă este întrerupt din ceea ce face.


Thirteen
(2003) – Tulburarea de personalitate borderline

Filmul spune povestea a două fete de treisprezece ani și descrie spirala descendentă prin care trec în plină adolescență. Dornică să se integreze într-o clică din liceu, personajul principal decide să-și schimbe look-ul și să se muleze pe ceea ce e perceput drept comportament rebel de către persoanele cu care dorește să se asocieze. Treptat, aflăm că în perioade de furie sau atunci când percepe că este respinsă, adolescenta reacționează impulsiv și își crestează brațele. Mai mult, accesele de furie, comportamentul promiscuu, abuzul de alcool și stupefiante precum și stima de sine scăzută sunt cu toți indicatori borderline prezenți în ”Thirteen”. Filmul merită vizionat deoarece este dificil să distingi între ceea ce poate fi categorizat drept comportament adolescentin mânat de reacțiile chimice tipice acelei vârste și semnalmentele tulburării de personalitate borderline la o vârstă atât de fragedă.


Legend
(2015) – Schizofrenie paranoidă

”A paranoid schizophrenic walks into a bar…”. Este probabil replica ce definește întreg filmul. Axată pe viața lui Ronald și Reginald Kray, doi gemeni identici care au dominat lumea interlopă londoneză din anii ’60, pelicula îl are în ambele roluri pe Tom Hardy. Aflăm încet cum unul din frați suferă de schizofrenie paranoidă și vedem cum boala îi coordonează viața și acțiunile, chit că ”Legend” nu se centrează pe acest aspect ci mai mult pe lupta pentru putere a doi dintre cei mai violenți interlopi englezi. Cu toate acestea, Ronald Kray prezintă modul de gândire a schizofrenicului paranoid și avem o fereastră în gândurile iraționale care-i guvernează comportamentul. Deși prezentat ca fiind extrem de violent (de dragul cinematografiei), Ronald este extrem de atașat de fratele său geamăn care joacă și rolul de protector al lui.


Bronson
(2008) – Tulburarea de personalitate antisocială

Condamnat de tânăr la șapte ani de detenție, Bronson ajunge să petreacă mai bine de trei decenii în regim de izolare completă în cadrul închisorii.britanice. Filmul descrie extrem de bine temperamentul exploziv al celui cu tulburare de personalitate antisocială. Extrem de violent, Bronson nu respectă autoritatea, se auto-glorifică, nu simte remușcări atunci când face rău altora. Deși axat mai mult pe o o latură de prezentare artistică și presărat cu mici incursiuni în absurd menite să ofere un surplus de șoc telespectatorilor, ”Bronson” oferă o incursiune în viața celor cu tulburare de personalitate antisocială într-un mediu presărat de această tulburare: penitenciarul

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!