Filme despre boli mintale şi tulburări III

Industria cinematografică este plină de filme care tratează problema tulburărilor şi a bolilor mintale. Subiectul este atrăgător pentru audienţă iar studiourile exploatează teme din cele mai diverse pentru a atrage interesul spectatorilor.

Filme despre adicţii

Requiem For a Dream este un film din anul 2000. Cu Jared Leto şi Jennifer Connelly în rolurile principale descrie perfect viaţa dependenţilor de heroină şi o face din perspectiva unui cuplu. Requiem For a Dream ne arată mai multe faţete ale adicţiei, de la încercările prin care sunt supuşi dependenţii de heroină în timpul sevrajului şi până la forme mai uşoare ale adicţiei survenite sub forma dependenţei de pastile de slăbit. Şocant şi dur, Requiem For a Dream reuşeşte să afişeze fără perdea până unde poate decade un om în încercarea de a-şi menţine viciul. Un alt film numit Bug este din 2006 şi prezintă modul în care psihoza cauzată de consumul de droguri poate altera realitatea din mintea narcomanului. Filmul atrage atenţia asupra pericolelor de ordin psihic la care se supun consumatorii de droguri, în special cei dependenţi de metamfetamină.

Mecanofilie

Mecanofilia este un fetiş sexual care implică atracţia sexuală faţă de obiecte inanimate, cu accent pe maşini. Cei cu mecanofilie simt excitare faţă de automobile, gadget-uri sau alte tipuri de aparatură. Crash este un film din 1996 în regia lui David Cronenberg, o ecranizare destul de reuşită după romanul cu acelaşi nume al lui J. G. Ballard. Personajele din film sunt atrase sexual de maşini şi au un fetiş aparte pentru accidente rutiere. Aparte de atmosfera bizară a filmului interesantă este de observat psihopatologia personajelor principale care au parte de scene de sex contopite cu iubirea lor faţă de cromul automobilelor.

Personalitate multiplă

Fight Club este probabil filmul cel mai faimos din lista celor care tratează subiectul personalităţii multiple. Ecranizare după un roman de Chuck Palahniuk, Fight Club a dobândit statutul de film cult încă de la lansarea lui în 1999. Povestea este a unui corporatist sătul de atracţia consumerismului din societatea modernă care decide că are nevoie de o schimbare radicală în viaţă, schimbare pe care o găseşte în persoana lui Tyler Durden. Un alt film care tratează tema tulburării de identitate este Identity (2003). Mult romanticizat, Identity ne duce în mintea unui criminal care deţine mai multe personalităţi ce intră în conflict la un moment dat. Psycho al lui Hitchcock tratează aceeaşi temă a tulburării de identitate.

Schizofrenie

Dacă într-unul din textele mai vechi de pe Psihoradea am discutat deja despre filme care tratează subiectul schizofreniei, mai amintesc aici câteva pe aceeaşi temă. Donnie Darko de exemplu este un film extrem de apreciat din 2001. Bizar, atingând teme variate precum viaţa adolescentului alienat, iubirea, călătoria în timp, clarviziunea şi crima, Donnie Darko este totodată povestea unui băiat ale cărui simptome se apropie de cele ale schizofreniei. Halucinaţiile personajului principal şi alte elemente din film aruncă întrebarea dacă nu care cumva Donnie este schizofrenic. Un alt film bizar este Kontroll (2003). Film maghiar, se aseamănă destul de mult cu Fight Club al lui David Fincher dar aduce ceva proaspăt în ecuaţie: elementul social din viaţa renegaţilor societăţii. Personajul principal pare să aibă dublă identitate dar spre final se poate pune problema schizofreniei. Frumuseţea filmului stă tocmai în faptul că lasă întrebarea deschisă.

Alte filme

Dacă sunteţi interesaţi cum fucţionează amnezia retrogradă, un film excelent pe această temă este Memento (2000). Personajul principal îşi pierde zilnic memoria şi nu-şi poate aminti nimic din ce s-a întâmplat până la un anumit moment traumatizant din viaţă. Tot din 2003 este şi Love Object, un film care tratează subiectul agalmatofiliei; personajul principal se îndrăgosteşte de o păpuşă dedicată plăcerilor sexuale şi obsesia lui spiralează încet spre crimă. Happiness este un film din 1998 care discută subiectul fericirii dintr-o perspectivă inovatoare: cea a fetişurilor sexuale şi a gândurilor negative. Dur şi cu un final ce-ţi rămâne imprimat pe retină Happiness este un film aparte, la kilometri distanţă de stereotipiile Hollywood-ului.

Părţile I şi II ale acestei serii le puteţi citi aici şi aici.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!