Filme despre boli mintale şi tulburări – II

Continuăm seria filmelor axate pe tulburări şi boli mintale cu alte patru titluri. Primul articol din serie îl puteţi citi aici. Începem să includem încet-încet şi alte condiţii psihologice în serie, aparte de bolile mintale şi tulburări.

Rain Man (1988) – Autism

Charlie Babbitt (Tom Cruise) află că la moartea tatălui său, acesta i-a lăsat averea celuilalt fiu, Raymond (Dustin Hoffman), care este un savant autist. Persoajul interpretat de Dustin Hoffman este modelat după Kim Peek, un savant autist care a murit în 2009. Kim Peek era dotat cu o memorie extraordinară, putând citi cărţi groase în doar o oră şi să le memoreze în acelaşi timp. Kim citea pagina stângă cu ochiul stâng iar pagina din dreapta cu cel drept şi asimila informaţii vaste cu privire la geografie, matematică, istorie. Putea reţine date, numere din sport, denumiri de localităţi obscure, putea face calcule metale complexe. Filmul exploatează tema talentului lui Kim Peek punând accent pe piedicile pe care autismul pe pune în calea socializării şi funcţionării adecvate.

Memento (2000) – Amnezie anterogradă

Deşi nu este o tulburare sau o boală mintală, amnezia anterogradă merită menţionată în acest articol deoarece ”Memento” descrie perfect condiţia. În cazul amneziei anterograde, toate informaţiile acumulate de o persoană de la un anumit punct încolo se pierd. Persoana îşi poate aminti evenimente şi lucruri până la o anumită dată dar este incapabilă să asimileze informaţii noi după acea dată. ”Memento” exploatează acest subiect pentru a construi un thriller despre un bărbat care suferă de amnezie anterogradă şi care încearcă să afle cine i-a ucis soţia. Faptul că în fiecare dimineaţă a uitat ce a aflat ieri îi îngreunează considerabil căutările.

Punch-Drunk Love (2002) – Tulburarea anxioasă

Adam Sandler într-un rol care-l duce departe de comediile care l-au consacrat ca şi actor. ”Punch Drunk Love” prezintă viaţa unui om cu tulburare anxioasă şi modul în care relaţionează cu ceilalţi. Anxietatea pune piedici serioase în calea funcţionării optime a persoanei iar personajul lui Adam Sandler se confruntă zilnic cu aceste piedici, fie la locul de muncă, fie în relaţiile amoroase. Filmul ne arată cum e să trăieşti zi de zi cu anxietatea şi cum îţi schimbă aceasta modul de a gândi şi acţiona.

As Good as It Gets (1997) – Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

Jack Nicholson joacă rolul unui scriitor mizantrop care suferă de tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă. Aparte de episodul romantic asupra căruia se concentrează comedia, filmul oferă o imagine destul de fidelă a vieţii celor cu tulburare obsesiv-compulsivă: impulsul de a stabili un ritm al zilei şi de a nu te abate de la el, nevoia de control, obsesia pentru curăţenie, lipsa empatiei. Scriitorul Melvin Udall începe o relaţie cu chelneriţa Carol Connelly (interpretată de Helen Hunt) dar tulburarea de care suferă dă aştere la circumstanţe ciudate şi la fel de fel de compulsii şi piedici. Filmul ne arată şi de câtă răbdare e nevoie pentru a tolera obsesiile celor cu OCD.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

  1. radu spune:

    Melancholia – tipa e bipolara?

  2. Alojamiento web spune:

    Industria filmului e acuzata deseori ca exagereaza, mic?oreaza sau perpetueaza stereotipuri despre bolile mintale. Dar lucrurile nu stau chiar a?a; au existat destule filme care au ilustrat bolile mintale foarte delicat ?i nuan?at ?i, tocmai de aceea, academicienii au folosit o gama larga de filme ca sa-i educe pe oameni despre problemele mintale.

  3. Cristi spune:

    Equus – probabil cel mai bun film de gen http://www.imdb.com/title/tt0075995/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!