Filme despre boli mintale şi tulburări – I

Hollywood-ul a distorsionat considerabil percepţia lumii asupra psihologiei şi a bolilor mintale. E nevoie să plusezi pentru a capta atenţia privitorului şi de aceea transpunerea bolnavilor pe ecran e defectuoasă. În conştiinţa comună s-au imprimat mituri cu sursă în filme care afirmă că schizofrenicii sunt criminali în serie sau că toţi autiştii sunt savanţi. Adevărul este însă radical diferit. Să vedem însă câteva filme de succes care au prezentat diferite tulburări şi boli mintale fără să se abată prea mult de la un diagnostic veridic.

Mr. Jones (1993) – Tulburarea bipolară I

Interpretat de Richard Gere, ”Mr. Jones” prezintă viaţa unui individ cu tulburare bipolară I. În plin episod manic, eroul principal se simte invincibil, se urcă pe scenă ca să dirijeze o orchestră, face echilibristică pe clădiri înalte şi, în general, se lasă pradă impulsurilor de moment. Romanticizat puţin, filmul reuşeşte să capteze însă bine viaţa celor cu tulburare bipolară I şi oferă crâmpeie din episoadele de manie, hipomanie şi comportamentul lasciv. Un alt film recent care tratează aceeaşi boală este ”Silver Linings Playbook” (2012).

Gia (1998) – Tulburarea de personalitate borderline

Filmul este o biografie scurtă a fotomodelului Gia Marie Carangi, interpretat de Angelina Jolie. Dintre toate peliculele care au ca tematică tulburarea de personalitate borderline, ”Gia” surprinde cel mai bine temperamentul dual al celor cu borderline, impulsivitatea, consumul de substanţe şi certurile. Un alt film care tratează tot problema tulburării borderline, de data asta într-un mediu spitalizat, este ”Girl, Interrupted” (1999).

Terms of Endearment (1983) – Tulburarea de personalitate narcisistă

Filmul prezintă viaţa unei mame şi a fiicei ei. Prima scenă prezintă copilul dormind în pătuţ şi mama intrând în cameră, temătoare că bebeluşul a murit. Mama ciupeşte puteric bebeluşul şi pleacă mulţumită de strigătele acestuia. Ulterior, filmul ne înfăţişează tulburarea de personalitate narcisistă în toată splendoarea ei, cu mama concentrată mai mult pe propriile ei probleme decât pe copil. Apoi, când copilul creşte şi devine femeie, mama are o criză în clipa când află că fiica ei este gravidă, neputând suporta ideea că urmează să devină bunică.

Pi (1998) – Schizofrenia paranoidă

Max Cohen este un matematician care vrea să înţeleagă mediul înconjurător cu ajutorul numerelor. Max suferă totodată de schizofrenie paranoidă iar filmul este o incursiune în gândurile lui din momentul în care un computer pe care-l folosea să calculeze valoarea acţiunilor la bursă îi redă un număr de 216 caractere. Max ajunge să creadă că acel număr înseamnă totul, că este rezolvarea enigmei universului şi întreg filmul se învârte în jurul încercării lui de a-l descifra. Alte filme care tratează subiectul schizofreniei sunt ”A Beautiful Mind” (2001), ”Benny and Joon” (1993), ”Shutter Island” (2010), ”The Soloist” (2009).

Într-un articol viitor reluăm seria filmelor care prezintă tulburări de personalitate ori boli mintale. Până atunci vizualizaţi câteva din filmele de mai sus ca să vă familiarizaţi cu simptomele fiecărui caz.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. septembrie 24, 2015

    […] seria filmelor axate pe tulburări şi boli mintale cu alte patru titluri. Primul articol din serie îl puteţi citi aici. Începem să includem încet-încet şi alte condiţii psihologice în serie, aparte de bolile […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!