Femeile caută bărbaţi inteligenţi

Primele întâlniri sunt deseori momente dificile în care fiecare membru al potenţialului cuplu încearcă să-l impresioneze direct sau indirect pe celălalt. Atât bărbaţii cât şi femeile trec prin momente de tensiune şi au aşteptări de la celălalt.

Cercetările arată că ambele sexe valorifică inteligenţa mai mult decât aspectul fizic, în special atunci când vine vorba de o relaţie pe termen lung. Femeile îşi doresc un partener inteligent chiar şi când vine vorba de relaţiile de scurtă durată. De aceea un bărbat va încerca să-şi impresioneze posibila parteneră punându-şi intelectul în valoare.

Aparent este posibil a ghici gradul de inteligenţă al cuiva în cadrul unei prime întâlniri. Un studiu din 2002 postulează că este posibil să intuieşti cât de inteligent este cineva după o simplă fotografie a persoanei. Un alt studiu din 2009 a testat dacă femeile sunt capabile să intuiască inteligenţa bărbaţilor după ce au privit scurte clipuri video ale acestora. În ambele cazuri femeile au fost capabile să detecteze inteligenţa bărbaţilor. Ori dacă acest lucru este posibil prin intermediul pozelor ori a clipurilor video, la o primă întâlnire femeile vor fi capabile să intuiască cât de inteligent este posibilul lor partener.

Problema este că bărbaţii au tendinţa să se comporte diferit în prezenţa femeilor şi la o primă întâlnire să lase o impresie mai proastă. Un studiu din 2009 afirmă că cercetătorii le-au cerut unor bărbaţi să interacţioneze cu femei, după ce în prealabil primilor le-au fost testate memoria de lucru şi gradul de atenţie. După interacţiune, aceleaşi două componente au fost măsurate din nou. A reieşit că bărbaţii au avut o performanţă mai slabă după interacţiunea cu femeile şi că aceasta era cu atât mai mică cu cât femeia cu care au interacţionat era mai atrăgătoare. Cu alte cuvinte, frumuseţea unei femei îi poate face pe bărbaţi să pară mai puţin inteligenţi la o primă întâlnire. Un alt studiu afirmă chiar că simplul gând al anticipării unei întâlniri cu o femeie frumoasă afectează capacităţile cognitive ale bărbaţilor.

Asta nu înseamnă că bărbaţii devin mai puţin inteligenţi în prezenţa femeilor ci doar că atenţia lor şi memoria de lucru sunt afectate de alte procese. Emoţia, dorinţa de a impresiona, dorinţa sexuală – toate pot interfera cu capacitatea cognitivă. Mai mult, ultima nu este afectată pe termen lung.

Pe scurt, femeile caută bărbaţi inteligenţi iar bărbaţii lasă de obicei impresia că ar fi mai puţin inteligenţi decât sunt. Gradul de inteligenţă al unui posibil partener îi dictează celuilalt faptul că acel posibil partener este descurcăreţ şi va putea întreţine o familie. Mai mult, va putea transmite genele mai departe unor potenţiali copii.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!