Este dăunătoare muzica metal?

muzica metal

De prin anii ’80 circulă o serie de mituri urbane care pun într-o lumină negativă muzica metal. De la acuze legate de satanism şi până la studii care încercau să găsească o corelaţie între metalul greu şi agresivitate, conştiinţa comună a fost impregnată de fel de fel de idei care au speriat părinţii. Studiile longitudinale care au luat sfârşit recent însă afirmă cu totul altceva. Un articol publicat în revista ”Self and Identity a studiat viaţa a 377 de adulţi, atât iubitori de muzică metal cât şi studenţi care nu ascultau acest gen de muzică. Rezultatele studiului sunt surprinzătoare: nu doar că cei care au ascultat muzică rock dură în anii ’80 aveau amintiri mai plăcute legate de trecut decât studenţii, dar aveau şi mai puţine regrete legate de trecut decât aceştia.

Comunitatea rock oferă o mai bună omogenitate a grupului. Cu alte cuvinte, membrii unei comunităţi ascultătoare de muzică rock încheagă relaţii mai stabile unii cu alţii. Tocmai din cauza faptului că acest gen muzical are priză la o marjă restrânsă de oameni, membrii grupurilor cu aderenţă la acest gen muzical sunt puţini. Explicaţia psihologică este că, pentru a face grupul să nu se destrame din cauza numărului redus de oameni, membrii acestuia aleg să preţuiască ceea ce au şi – prin urmare – să solidifice relaţiile dintre ei.

Un alt studiu a descoperit că, spre deosebire de cei care ascultă muzică pop şi care sunt axaţi mai mult pe sentimente, fanii muzicii rock dure au o minte analitică şi preferă să gândească în sisteme. Cu alte cuvinte, fanii pop se lasă conduşi de inimă pe când fanii heavy metal se lasă conduşi de intelect şi analiză la rece.

Un al treilea studiu a fost făcut pe 36.000 de persoane din şase ţări diferite şi-a dezvăluit că cei care ascultă muzică metal au nu doar temperamente similare cu ale ascultătorilor de muzică simfonică, dar dispun de o serie de trăsături de caracter de dorit – fanii rock-ului sunt creativi, sensibili şi dramatici. Mai mult, sunt cei mai loiali ascultători.

Dacă ar fi să discutăm psihologia ascultătorului de muzică metal, am putea lua în considerare faptul că mare parte din melodiile subgenurilor rock fac trimitere spre revoltă. Revolta se leagă de spiritul de rebeliune iar rebelul gândeşte diferit de medie. Un om care gândeşte diferit de medie poate observa, intui, descoperi şi imagina lucruri pe care majoritatea nu le poate atinge sau le poate atinge greu. Mai mult, structural vorbind, muzica rock este o muzică mai complexă. Asemeni jazz-ului, alternanţa de tonuri şi variaţia lor rapidă face ca nivelul atenţiei să crească şi ascultătorul să caute şi încerce să anticipeze următoarele lovituri de tobă ori riff-uri de chitară. Muzica pop (şi cea comercială în general) nu solicită atenţia şi intelectul, fiind alcătuită din ritmuri simple, previzibile; este mai uşor de digerat, de unde şi priza pe care o are la public.

Aşa că, reluând întrebarea de mai sus – ”Este dăunătoare muzica metal?” – putem spune că studiile efectuate pe impactul asupra ascultătorului ne arată că cei care ascultă muzică metal sunt în medie mai inteligenţi, mai creativi, mai curioşi şi mai sensibili. Muzica metal nu este dăunătoare, şi asta în ciuda mesajului uneori agresiv pe care îl emană. Indiferent că adolescenţii din familia dumneavoastră ascultă Slayer sau Dimmu Borgir, data viitoare când veţi fi deranjaţi de zgomotul melodiilor gândiţi-vă că acestea îi ajută să se formeze mai bine decât o pot face piesele armonioase de la televizor.

O carte despre viaţa rockerilor din Oradea poate fi cumpărată de aici.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Alexandra spune:

    \m/ 4ever ❤❤❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!