Dezvoltarea copilului nu este afectată de părinții homosexuali

Dezbaterea acerbă din online legată de ce posibile traume ar putea suferi un copil ai cărui părinți sunt homosexuali ori lesbiene a luat o amploare vecină cu isteria în ultima vreme. Oamenii par convinși că homosexualismul este o boală și că afectează dezvoltarea copilului. În demistificarea acestor afirmații fără acoperire aduc un studiu recent publicat în revista Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. PDF-ul studiului este disponibil în mod gratuit la capătul link-ului și poate fi consultat de către oricine.

Pe scurt, 70 de tați homosexuali din Italia, 125 de mame lesbiene din aceeași țară și 195 de cupluri heterosexuale au trecut printr-un proces de intervievare. Mamele lesbiene obținuseră copii prin inseminare artificială în timp ce tații homosexuali adoptaseră. Copiii tuturor cuplurilor din eșantion aveau vârste cuprinse între 3 și 11 ani. S-au pus întrebări referitoare la capacitatea de părinte, funcționarea familiei, beneficii și probleme ivite în a avea un copil. Raptortul întocmit de cercetătorii care au publicat studiul relevă următoarele:

  • părinții care se simțeau a fi mai puțin competenți ori cei care întâmpinau probleme de relaționare cu partenerul de cuplu au raportat mai multe probleme în ceea ce privește creșterea copiilor;
  • părinții de același sex care dețineau copii au raportat mai puține dificultăți întâmpinate în creșterea acestora decât părinții heterosexuali;
  • părinții homosexuali au raportat un mai mare nivel al coeziunii familiale și al flexibilității familiale decât mamele lesbiene;
  • părinții homosexuali s-au declarat a fi mai fericiți în relațiile conjugale decât părinții heterosexuali;
  • atât în cazul copiilor părinților de același sex cât și în cazul copiilor părinților heterosexuali, fetele s-au dovedit a avea un comportament cu caracter preponderent prosocial, spre deosebire de băieți al căror comportament tindea mai mult spre agresivitate decât spre latura prosocială.

Autorul care a coordonat studiul și pe coautorii acestuia – Prof. Dr. Roberto Baiocco – a declarat că ”rezultatele noastre sugerează că acei copii ai cuplurilor formate din persoane de același sex se dezvoltă bine, atât din punct de vedere al acomodării psihologice cât și din cel al comportamentului prosocial”.

Cu alte cuvinte, a avea părinți de același sex nu influențează în niciun fel dezvoltarea ori comportamentul copilului. Miturile iscate în online cum că acești copii ar fi în pericol să dezvolte la rândul lor gusturi de ordin sexual pentru persoane de același sex sunt nefondate iar cele care afirmă că un cuplu format din homosexuali ori lesbiene ar putea duce la probleme în dezvoltarea copilului adoptat ori obținut prin inseminare artificială nu au o bază științifică reală. Născute din teamă, o educație conservatoare ori pur și simplu din lipsa de înțelegere a problemei, aceste supoziții nu sunt susținute de știință – după cum demonstrează și ultimele cercetări în domeniu.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!