Dependenţa patologică de ceilalţi

Suntem fiinţe sociale. Interacţionăm zi de zi cu persoane mai mult sau mai puţin apropiate şi – fie că ne place, fie că nu – depindem într-o măsură de ceilalţi. Ceea ce este un lucru normal. E normal să depinzi de partenerul de viaţă, de copii, de părinţi, prieteni, colegi. Într-o anumită măsură. În acest articol însă vom explora dependenţa patologică de ceilalţi.

Din nevoia disperată de a nu fi părăsiţi, cei cu tulburare de personalitate borderline se agaţă de persoanele iubite şi de cei din jurul lor. O fac cu ardoare, o fac cu teamă. Sunt mereu preocupaţi de ideea că cei la care ţin ar putea într-o zi să iasă pe uşă şi să nu se mai întoarcă înapoi. Obsesia asta de a nu fi părăsit merge deseori până la acuze nefondate şi crize de nervi care culminează în violenţă fizică. Un simplu gând se transformă într-o adevărată tragedie ceea ce-i lasă pe rudele, iubiţii şi prietenii celor cu borderline uimiţi şi speriaţi. Cei cu tulburare de personalitate borderline sunt dependenţi de cei din jurul lor, iar când sunt părăsiţi sau percep lucrurile în acest fel întreaga lor lume se dărâmă. Cei cu tulburare de personalitate borderline se mulează pe persoanele iubite, agăţându-se cu disperare de viaţa lor şi necesitând în permanenţă asigurări că nu vor fi abandonaţi.

O altă categorie care se mulează perfect pe partenerul de viaţă este cea a persoanelor cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă. Aceştia îşi trăiesc o bună parte din viaţă ca extensii ale persoanei îndrăgite. Încep să placă aceleaşi lucruri pe care le place celălalt, ascultă aceeaşi muzică, laudă realizările celuilalt şi ajung până la fanatism cu cultul personalităţii iubitului sau iubitei. Raţionamentul din spatele acestor acţiuni stă în ideea că cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă sunt în general persoane reci, logice, cumpătate. Restricţiile pe care şi le auto-impun fac viaţa greu de trăit şi de aceea preferă să trăiască viaţa celor de lângă ei.

Dependenţi de ceilalţi sunt şi cei cu tulburare de personalitate histrionică şi persoanele cu tulburare bipolară. În cazul lor, ceilalţi reprezintă ”publicul” – întreaga raţiune a existenţei lor. Când ceilalţi nu sunt prezenţi, cei cu tuburare bipolară sau cu tulburare de personalitate histrionică se simt nelalocul lor. Cineva trebuie să fie de faţă să vadă cât de grozavi sunt, să-i laude, să le accepte prezenţa, să râdă la glumele lor, să-i adore. În plus, grandomania celor cu tulburare bipolară are şi ea nevoie de spectatori, de aceea persoanele cu TB1 sau ciclotimie caută în permanenţă compania altora. Au nevoia de a fi adulaţi, priviţi, admiraţi. Întreaga lor lume se învârte în jurul acestei dependenţe faţă de public.

O a patra categorie care are acerbă nevoie de prezenţa altora în viaţa lor este a celor cu tulburare de personalitate dependentă. Nesiguranţa în ceea ce priveşte propria persoană, stima de sine scăzută şi în special nevoia de aprobare din partea celorlalţi fac din cei cu tulburare de personalitate dependentă simbioţii perfecţi. Mereu de acord cu ceilalţi, mereu în căutarea companiei lor, mereu dispuşi să-i ajute şi să le facă pe plac, cei cu tulburare de personalitate dependentă sunt sclavii perfecţi. Nu cârtesc, au rareori o părere proprie despre un anumit subiect şi evită cu disperare disputele. Dependenţa lor de ceilalţi merge până într-acolo încât nu-şi apără niciodată punctul de vedere şi preferă să se lase ridiculizaţi decât să ţină piept persoanelor de lângă ei.

Dependenţa patologică a celor cu tulburări de personalitate testează serios relaţiile de rudenie, iubire şi prietenie. Tendinţa de a-l sufoca pe celălalt cu prezenţa ta este mare şi devine în multe cazuri o problemă despre care mulţi ezită să discute în faţa unui psiholog.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!