Cum să recunoşti un narcisist

Sunt grandioşi, egocentrici, se folosesc de alţi oameni ca de obiecte şi o fac fără nici un fel de remuşcări. Problema cu narcisiştii însă este alta – sunt greu de depistat în primă fază deoarece ne impresionează cu modul lor de viaţă, buna lor dispoziţie, faptul că vorbesc exaltat despre orice şi oricine şi, în special, fac totul ca să atragă admiraţia.

Primul semn care-ţi spune că ai de-a face cu un narcisist este faptul că vorbeşte mult despre el însuşi. Indiferent de context, placa pe care o repetă mereu este cea care începe cu ”eu sunt”, ”eu ştiu”, ”eu am făcut”. Un narcisist va aduce constant în discuţie faptul că are abilităţi, cunoştinţe, realizări. Va vorbi despre cum alţii îi laudă aceste realizări şi cum oamenii recunosc bagajul său de abilităţi. Narisiştii cred despre ei că sunt mult mai atrăgători şi mai inteligenţi decât restul oamenilor, şi – cum cei din jur nu le confirmă constant aceste lucruri – simt nevoia să o menţioneze când au ocazia.

Al doilea semn care-ţi spune că ai de-a face cu un narcisist este că te va întrerupe în timp ce vorbeşti. Pentru un narcisist propriile probleme sunt cele mai importante iar ale tale nu contează absolut deloc. Dacă observi că persoana cu care discuţi depune eforturi în a te urmări sau este uşor distrasă, dacă intră peste tine în conversaţia pe care o porţi cu altcineva ca să vorbească despre ea însăşi, cel mai probabil ai dat peste un narcisist.

Narcisiştii se îmbracă mai provocator decât alţi oameni şi sunt interesaţi în a seduce persoanele de sex opus. Au relaţii de scurtă durată deoarece sunt aroganţi şi puţin interesaţi de cealaltă persoană a cuplului. Vorbesc tare, gesticulează, privesc cu dezinteres în altă parte sau dau semne de plictiseală atunci când alţii vorbesc.

Un exemplu clasic de comportament narcisist este pedepsirea celor care nu recunosc meritele narcisistului. Narcisiştii au tendiţa să se enerveze şi să acuze oamenii care nu sunt de acord cu ei. Sunt extrem de sensibili la critică, jigniri, chiar şi la micile remarci făcute în glumă.

Narcisiştii cred că totul li se cuvine şi că cei din jur trebuie să facă ceea ce li se dictează. Îi poţi surprinde dând ordine chiar şi atunci când situaţia nu le conferă acest drept. Din cauză că îi percep pe cei din jur ca pe obiecte de care se pot folosi, narcisiştii pot cere celorlalţi să facă lucruri şi o pot face cu un deosebit simţ al îndreptăţirii.

Un narcisist nu va vedea nimic în neregulă în a nu respecta un termen, a întârzia mult la o întâlnire sau a refuza un sfat bun. Nu au prietenii de durată şi nu le pasă când le pierd. În general caută să se împresoare cu oameni care îi admiră sau le confirmă că sunt persoane extraordinare. Au constant nevoie de laudă şi pot crede că alţii sunt geloşi pe felul în care arată, pe succesul lor ori inteligenţa lor. Sunt impulsivi, răzbunători şi critici cu alţii, dar nu acceptă nici cea mai mică critică sau observaţie din partea altora.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

 1. Sebastian spune:

  Ok, dar daca prezint toate simptomele de mai sus si totusi inclin sa cred despre mine ca sunt narcisist, asta inatreste mai mult faptul ca sunt ? Imi vin ca o manusa toate aspectele. Pana acu ceva vreme ( circa un an de zile ) nu ma regaseam in cele scrise, dar acum le “imbratisez” pe toate. Rational fiind ( am 33 de ani ) mi-am zis ca toate aceste insusiri le-am dobandit din scarba de a mai continua sa am o viata sociala ( miliarde de dezamagiri pe parcursul a 33 de ani ).

  • Răzvan T. Coloja Răzvan T. Coloja spune:

   N-aş putea să vă dau un răspuns concret prin Internet doar pe baza a ceea ce suspectaţi dumneavoastră. Ceea ce trebuie să înţelegeţi e că narcisismul nu e o ”boală”; chiar de aţi fi narcisist, nu e nimic în neregulă cu dumneavoastră, nimic ce să vă afecteze viaţa în mod negativ. Dacă sunteţi fericit aşa cum sunteţi acum, nu văd motive să vă faceţi griji.
   În al doilea rând, se prea poate ca ceea ce suspectaţi să fie greşit sau să aibă alte cauze. De multe ori citim lucruri în cărţi sau pe Internet, simptome sau cazuri concrete detaliate şi începem să credem că manifestăm sau am manifestat şi noi exact aceleaşi simptome. E o scenă celebră în cartea ”Trei într-o barcă” a lui Jerome K. Jerome când personajul principal merge la bibliotecă din plictiseală şi se pune să citească îngândurat un dicţionar medical. Concluzia e că după câteva ore ajunge să creadă că suferă de absolut toate bolile din acel dincţionar cu excepţia urtcariei şi a ciumei. Tot aşa, legat de ”alte cauze”, se prea poate ca din alte motive (întemeiate sau nu) dumneavoastră să vă fi schimbat radical atitudinea faţă de oameni şi să reacţionaţi acum faţă de ei exact cum ar face-o un narcisist. Poate e ceva temporar, poate e modul dumneavoastră de coping faţă de dezamăgirile din trecut.
   Asta e ceea ce vă pot spune cu informaţiile limitate de care dispun.

 2. Sebastian spune:

  Intr-adevar, sunt prea putine detaliile ca sa ne putem pronunta. Tin sa va multumesc pentru raspuns. Toate cele bune !

 1. octombrie 3, 2015

  […] de personalitate schizoidă sunt felul în care se retrag din faţa lumii, o doză sănătoasă de narcisism şi faptul că sunt autosuficienţi, preferând să se bazeze pe ei înşişi şi nu pe ceilalţi. […]

 2. februarie 18, 2016

  […] semne ale narcisimului. Cu toate acestea, de multe ori nu aflăm că persoana de lângă noi este narcisistă decât atunci când este deja prea târziu. Asta deoarece nu toţi narcisiştii se afirmă deschis […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!