Cu ce, mai exact, se ocupă un psiholog?

Rolul psihologului tinde să fie greşit perceput de majoritatea oamenilor. Mulţumită filmelor americane, clienţii care vin în terapie se aşteaptă ca psihologul să-i întindă pe o canapea şi să-i întrebe despre mama lor, să le arate eventual nişte pete de culoare şi să-i trimită acasă cu o reţetă. Aparte de faptul că psihologii nu prescriu medicamente precum psihiatrii, ocupaţia unui psiholog nu se restrânge doar la şedinţe de terapie în cabinetul privat. Există multe ocupaţii pe care le poţi întreprinde ca psiholog – de la lucrul într-un spital sau o clinică şi până la verificarea agenţilor din serviciile secrete.

Psihologia sănătăţii de exemplu permite unui psiholog să lucreze în spitale care nu sunt spitale de neuropsihiatrie. Clinicile dedicate bolnavilor în fază terminală au nevoie de psihologi care să discute cu bolnavii şi rudele acestora despre moarte, condiţia lor, boala care îi chinuie şi anxietatea ori depresia aferente. Tot de psiholog este nevoie atunci când îţi iei carnetul de şofer sau când aplici pentru o licenţă de port-armă. E nevoie de un examen la psiholog atunci când eşti conductor de tren sau când transporţi substanţe periculoase.

Şcolile dispun şi ele de cabinete psihologice, copiii fiind în plină dezvoltare şi temperamentul lor necesitând o analiză profundă. Problemele de comportament cu care adolescenţii se confruntă în licee, problemele care se pun în faţa educaţiei lor ori micile piedici sociale peste care dau se pot discuta cu psihologul şcolar.

Pentru a putea lucra în poliţie, armată sau alte instituţii care reprezintă autoritatea Statului e nevoie de un control la psiholog, şi aici intră în scenă psihologul cu o pregătire în acest domeniu. Cei specializaţi pe psihologia muncii pot face consiliere vocaţională şi îndruma oamenii spre o meserie sau alta. Psihologii cu masterat în psihologie judiciară pot lucra ca experţi poligraf, psihologi în penitenciare sau direct în sediile de poliţie. Persoanele cu disabilităţi au nevoie de un psiholog care să le ofere avize în vederea primirii pensiei de handicap sau în vederea unei evaluări globale; psihologii pot lucra cu copii defavorizaţi, nevăzători, pensionari ori persoane cu autism, uşurându-le acestora viaţa.

Un psiholog poate lucra în domeniul privat, realizând profile angajaţilor unei companii, organizând workshop-uri de reducere a stresului în corporaţii. Pot lucra ca şi statisticieni pentru firme care jonglează cu calupuri mari de date ori în domeniul psihologiei reclamei, cu televiziuni sau firme de publicitate. Printre alte meserii pe care le poate întreprinde un psiholog se numără cea de inspector protecţia muncii, ofiţer control doping, art-terapeut, expert psiholog (când psihologul este chemat de instanţe în cazul divorţurilor sau abuzurilor în familie) sau consilier.

Nu în ultimul rând, un psiholog poate lucra în domeniul cercetării, realizând studii de piaţă, experimente, fie în domeniul privat, fie într-unul finanţat de instituţiile statului.

Observăm cum, de la cabinetul privat sau stereotipul psihologului din spital, rolul specialistului variază. Întâlnim psihologi în diviziile de combatere a crimei organizate, în ONG-uri axate pe cercetare, în sediile DGASPC, grădiniţe sau şcoli de şoferi. Aparte de aceste ocupaţii, un psiholog poate avea şi cabinetul lui privat în care să accepte clienţi.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Constanta Logofatu spune:

    Oamenii care trec pragul cabinetului uni psiholog, devin clientii lui in masura in care acestia sint consiliati de catre psiholog, analizati, evaluati, sfatuiti… Dar tratati, cum?? poate cu o vorba buna. De tratat o poate face medicul psihiatru, care prescrie si o reteta, cu un tratament medicametos.

    • Răzvan T. Coloja Răzvan T. Coloja spune:

      Tratamentul nu se reduce doar la tratament medicamentos. Cuvântul ”tratament” include o arie vastă de aplicări ale termenului, iar psihoterapia e una dintre ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!