Conform studiilor, ce calităţi fac o relaţie să fie de durată?

La ce se rezumă partenerul de viaţă perfect? Care sunt acele trăsături ale lui care ne dictează că avem de-a face cu u om care ne va mulţumi pe termen lung. Sunt întrebări pe care şi le-a pus fiecare cel puţin o dată în viaţă, întrebări pe baza cărora căutăm şi alegem oamenii cu care ne împresurăm. Cu toţii avem o idee fixă despre partenerul romantic ideal: să fie arătos, amuzant, înţelegător. Studiile arată că cu cât mai apropiată e persoana iubită de aceste trăsături, cu atât mai fericiţi vom fi. Dar care exact din aceste trăsături sunt cu adevărat importante pentru noi?

Conform unui studiu recent, anumite trăsături definesc mai bine o relaţie amoroasă de lungă durată. Cu alte cuvinte, cu toţii ne dorim ca partenerul ideal să aibă un anumit set specific de caracteristici. Dacă e să împărţim aceste caracteristici pe două axe definind trăsături intrinseci şi extrinseci, avem trăsături care se raportează la calităţile noastre interne şi trăsături care satisfac elemente externe. De exemplu, bunătatea, gradul de încredere în persoană, gradul de maturitate, disponibilitatea în caz de ananghie şi încrederea sunt trăsături intrinseci. Faptul că cineva e atrăgător din punct de vedere fizic, de succes, amuzant, interesant şi incitant satisface nevoile noastre externe, nevoi care definesc modul în care alţii reacţionează la tine. Caracteristicile intrinseci definesc mai mult nevoile noastre interne, psihologice, devenind o recompensă în sine.

Partenerii de viaţă care satisfac ţelurile interne ale fiecăruia sunt mai buni în relaţii şi clădesc împreună cu dumneavoastră relaţii mai stabile. Un om înţelegător şi bun va sta mai mult lângă dumneavoastră decât unul care e doar amuzant şi chipeş.

Un alt studiu a testat ipoteza pe 195 de studenţi. Aceştia au fost rugaţi să clasifice o serie de trăsături ale partenerului lor de viaţă şi să le marcheze în funcţie de gradul de satisfacţie pe care îl aduc. Să noteze cât de importante erau aceste trăsături pentru ei şi în ce măsură aceste trăsături se raportau la idealul lor romantic. Rezultatele au arătat că a avea un partener care întruneşte condiţii intrinseci (loialitate, căldură sufletească) duce la o relaţie mai stabilă între parteneri decât a avea un partener în care predomină valori extrinseci (succes financiar, umor, prezentare fizică). Mai mult, respondenţii au afirmat că valorile intrinseci erau importante şi când cele extrinseci nu erau prezente şi când acestea erau prezente. Pe scurt, valorile intrinseci contează mai mult în stabilitatea relaţiei şi satisfacţia în relaţie va fi prezentă chiar dacă valorile extrinseci nu sunt îndeplinite.

Încrederea pe care o avem în celălalt, loialitatea, prezenţa lui în clipe grele, maturitatea sunt mai importante decât gradul de pasiune, umorul, gradul de incitant din relaţie, succesul financiar ori faptul că partenerul e chipeş. Calităţile care îi fac pe alţii să reacţioneze la dumneavoastră contează mai puţin decât cele care satisfac nu nevoile altora ci cele proprii. Pentru o relaţie de durată faceţi o listă a calităţilor partenerului dumneavoastră şi vedeţi câte din acestea vă satisfac nevoile intrinseci. Pentru că, singure, pasiunea şi faptul că vă face să râdeţi s-ar putea să nu fie îndeajuns pe termen lung.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!