Conduc femeile mai prost decât bărbaţii?

Legenda care circulă printre şoferi are un sâmbure de adevăr în ea. Femeile într-adevăr sunt mai neglijente la volan decât bărbaţii. Psihologii au rugat 65 de voluntari să parcheze un Audi în valoare de 23.000 de lire şi au descoperit că femeilor le lua cu 20 de secunde mai mult să parcheze maşina în acelaşi spaţiu. Mai mult, deşi erau mai atente să nu atingă bordura, parcau mai aproape de ea decât bărbaţii. Cercetătorii de la universitatea Ruhr din Germania au descoperit că bărbaţii parcau mai bine atât cu faţa cât şi cu spatele iar la parcarea în lateral se descurcau cu 5% mai bine decât femeile.

Modul de participare în trafic al femeilor este unul cooperativ, în timp ce al bărbaţilor este unul competitiv. Statisticile arată că atât femeile cât şi bărbaţii tind să creadă că ultimii sunt şoferi mai buni decât femeile iar un studiu arată că această credinţă se instaurează încă de la vârsta de 10 ani. La volan, femeile îşi asumă mai puţine riscuri decât bărbaţii şi sunt mai politicoase. Bărbaţii în schimb denotă lipsă de autocontrol. Un studu afirmă că femeile sunt mai bune în a îndeplini mai multe operaţii simultan, dar diferenţele faţă de bărbaţi nu sunt mari.

Conform altor studii, bărbaţii sunt de trei ori mai predispuşi să fie amendaţi pentru condus impulsiv şi au o şansă cu 25% mai mare să fie parte vinovată într-un accident. Totodată bărbaţii au o şansă cu 77% mai mare să moară într-un accident de maşină decât femeile.

Dar psihologia este ciudată şi stereotipul femeilor care nu ştiu să conducă poate fi char motivul pentru care femeile sunt temute de bărbaţii la volan. Un studiu australian a descoperit că femeile puse într-un simulator auto şi care au fost informate în mod repetat că femeile la volan sunt un pericol au făcut de două ori mai multe accidente şi au lovit cu maşina virtuală mai mulţi pietoni decât bărbaţii supuşi aceluiaşi test. Alte statistici afirmă că bărbaţii cu vârsta între 17 şi 35 de ani sunt cei mai agresivi în trafic, că sunt de trei ori mai predispuşi să apeleze la claxon atunci când maşina din faţa lor nu se mobilizează pe culoarea verde a semaforului. Starea de conflict, agresivitatea la volan şi căutarea senzaţiilor tari corelează în bărbaţi cu nivelul crescut al testosteronului.

Explicaţiile acestor studii pot fi găsite în istoria omenirii. Bărbaţii au nevoie de agresivitate, viteză şi asumarea riscurilor pentru că astfel puteau în trecut să facă rost de hrană. Femeile sunt centrate pe viaţa de familie, comunicare şi socializare deoarece astfel pot avea o mai bună grijă de copii.

În concluzie, femeile conduc mai prost decât bărbaţii, dar nu cu mult, iar legenda femeilor-dezastru din trafic este mai puternică decât realitatea.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!