Ce sunt visele?

Psihologia se ocupă de peste un secol de însemnătatea viselor şi implicarea lor în viaţa noastră. De la psihologii din era lui Freud şi până în ziua de azi, visele au primit fel de fel de interpretări. Unii cred că visele ne prezintă viitorul, alţii că o realitate paralelă. Neuroştiinţele în schimb au oferit răspunsuri radical diferite de cele ale psihanalizei. Aşa că – la urma urmelor – ce sunt visele şi de ce visăm?

Esenţa viselor poate fi sumarizată cel mai simplu prin ”informaţie reziduală”. Visele nu au o însemnătate aparte şi nici nu prezic viitorul ci sunt bucăţi de informaţie din subconştient care gravitează libere prin ungherele minţii. Imaginaţi-vă mintea umană ca pe un baraj imens în spatele căruia apa reprezintă totalitatea informaţiilor pe care le deţinem. În timpul somnului, barajul crapă pe alocuri şi apa se scurge prin aceste crăpături. Nu putem decide unde şi când se formează crăpăturile respective şi nici ce informaţii se scurg prin ele.

Dar care este scopul viselor? Dopamina joacă un rol important în direcţionarea atenţiei noastre. Substanţa chimică decide este este important în mediul nostru înconjurător, indiferent că mediul acesta se află în imediata oastră apropiere sau în interiorul minţii. Sub efectul dopaminei, evenimentele şi gândurile intră în cadrul şi ne atrag atenţia, făcându-ne să acţionăm asupra mediului. Visele sunt modul minţii de a ne înşela şi a ne face să credem că suntem treji. Visele ne menţin oarecum alerţi şi în timpul somnului, făcând lină trecerea de la o stare de veghe la alta. Fără vise ne-am trezi aruncaţi din nou, brusc, în realitate după fiecare somn.

Visele servesc şi altui scop decât cel de a ne menţine atenţia alertă. Unii psihologi afirmă că visele sunt modul creierului de a ne instrui chiar şi atunci când dormim. Visând că alergăm din faţa unui animal care ne hăituieşte învăţăm cum să reacţionăm în viaţa reală în faţa unui potenţial şi real pericol. Visul ne dictează cât de repede vom reacţiona în faţa acelui pericol, ce senzaţii ne trec în acele momente, ne imprimă teamă şi ne învaţă cât de repede ne putem mişca sub influenţa ei. Instinctiv, în starea de veghe, reacţia respectivă şi senzaţiile respective ne vor părea familiare şi vom fi cât de cât pregătiţi să le replicăm.

O altă teorie afirmă că visele ne permit să reţinem în memorie informaţiile importante pentru noi. Nu ne putem aminti de fiecare eveniment din viaţa noastră, aşa că visele sortează printre aceste evenimente şi le reimprimă sub altă formă pe cele esenţiale pentru noi. Astfel creierul decide care amintiri se păstrează şi care dispar prin cotloanele minţii.

Din nou – o altă teorie afirmă că visăm pentru… a putea uita. În timpul zilei, prin gândurile şi interacţiunile noastre creierul formează reţele neuronale. În timpul visului, visele haotice şi fără logică au rolul de a răspândi impulsurile nervoase prin creier fără un model anume. Informaţia călătoreşte aleator prin reţelele neuronale suprascriind vechile informaţii, îngăduindu-ne să uităm. Astfel, reţelele neuronale nu apucă să formeze căi solide care uterior ar fi greu de desţelenit.

O ultimă teorie spune că visele ţin locul unui psiholog. Emoţiile experimentate în vise sunt un mod al creierului de a ne pune faţă în faţă cu emoţiile dificile experimentate în viaţa reală. Fiind într-un mediu ferit de pericolele realităţii, visele redau situaţiile şi emoţiile cu care nu vrem să ne confruntăm în realitate în aşa fel încât să le putem înfrunta. Prin vise ajungem să acceptăm acele lucruri pe care ne-ar fi dificil să le acceptăm în starea de veghe.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Kato spune:

    Dacă ai studia atent visele, o perioadă mai lungă de timp, ai constata faptul că îți vor dezvălui modul în care mintea operează cu simbolurile, iar pe o treaptă mai superioară ai înțelege faptul că toate elementele realității sunt simboluri de fapt. Vise haotice și ilogice nu există, există doar oameni care nu le înțeleg logic și nu le pot interpreta…

    • Dacă ai studia atent orie necesită o formă de interpretare ai realiza că interpretările sunt subiective și că un obiect al interpretării poate avea 1000 de semnificații. Așa cum un tablou abstract poate însemna 1000 de lucruri așa și un vis poate însemna 1000 de lucruri dacă e să-l ”înțelegi”. Interpretarea se face prin propria prismă subiectivă și e mai degrabă ceva mistic decât științific. Un fel de ”eu cred că” mai degrabă decât un ”eu pot demonstra că”.

  1. ianuarie 26, 2016

    […] într-un articol anterior am discutat despre ce sunt visele şi de ce visăm, în acesta vom vorbi despre visele […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!