Ce sunt parafiliile?

Deşi termenul este rar folosit în limbajul comun, cu parafiliile ne întâlnim săptămânal în mass-media, filme şi cărţi. Prin ”parafilii”, în psihologie se înţeleg impulsuri sexuale intense, regulate, fantezii sexuale sau comportamente sexuale în raport cu obiecte, suferinţa sau umilirea sinelui sau a altora, copii sau persoane care nu şi-au dat consimţământul. Cauzele parafiliilor nu sunt pe deplin înţelese dar există o legătură între acestea şi dezvoltarea neuronală prenatală. Un studiu făcut pe 200 de bărbaţi heterosexuali a dezvăluit că cei cu interese fetişiste pronunţate aveau un număr mai mare de fraţi mai în vârstă, un raport 2D:4D mai mare şi o mai mare probabilitate de a fi stângaci, ceea ce indică implicarea unor neregularităţi în emisferele creierului. O altă explicaţie implică prezenţa unor stimuli atipici corelaţi cu impulsuri sexuale timpuriu în viaţă.

Exemple de parafilii

Naratofilia – este un fetiş sexual care implică folosirea unor cuvinte sau poveşti obscene.
Apotemnofilia – fetiş care implică imaginarea propriei persoane ca fiind schilod. Cei cu apotemnofilie pot apela la chirurgi pentru a le fi amputate membre sau se pot implica deliberat în accidente pentru a forţa personalul medical să le amputeze extremităţile. Acrotomofilia este o parafilie separată care implică fantezii sexuale şi atracţie sexuală faţă de alte persoane care au suferit amputări.
Anililagnia – atracţia sexuală a unui bărbat tânăr faţă de o femeie mai în vârstă.
Somnofilie – atracţie sexuală faţă de persoane care dorm sau sunt în stare de inconştienţă.
Podofilie – atracţie sexuală faţă de picioare, talpa piciorului, degetele de la picioare. A nu se confunda cu pedofilia care implică atracţia sexuală faţă de copii.
Hematolagnie – excitare sexuală la vederea sâgelui ori atracţie sexuală cu implicaţii în îngurgitarea sângelui.
Autagonistofilie – atracţie sexuală ce apare într-un context specific legat de scenă; persoanele cu autagonistofilie simt excitare sexuală atunci când sunt filmate sau privite de un public.
Agalmatofilie – atracţie sexuală faţă de statui, manechine ori imobilitate.
Anthropofagie – atracţie sexuală faţă de ingerarea cărnii umane.
Hybristofilie – atracţie sexuală faţă de criminali, în special de cei acuzaţi de crime cu un grad mare de cruzime.
Mecanofilie – atracţie sexuală faţă de maşini sau aparatură; romanul ”Crash” al lui J. G. Ballard descrie viaţa unui grup mic de mecanofili şi fascinaţia sexuală a acestora faţă de automobile.
Melolagnie – atracţie sexuală faţă de muzică.
Olfactofilie – atracţie sexuală faţă de mirosuri specifice sau faţă de mirosuri în general.
Sthenolagnie – atracţie sexuală faţă de muşchi sau afişarea puterii fizice.
Stigmatofilie – atracţie sexuală faţă de tatuaje, piercing-uri sau alte modificări corporale.
Teratofilie – atracţie sexuală faţă de persoane diforme sau persoane cu o înfăţişare monstruoasă.
Microfilie – atracţie sexuală faţă de fiinţe mărunte. Macrofilia reprezită atracţia sexuală faţă de fiinţe gigantice.
Menofilie – atracţie sexuală faţă de sângele menstrual şi menstruaţie în general.
Formicofilie – atracţie sexuală faţă de gândul sau actul de a fi acoperit de gândaci.
Erotofonofilie – atracţie sexuală faţă de crimă, de cele mai multe ori implicând uciderea unor străini.

Printre cele mai cunoscute şi des-întâlnite parafilii se numără voyeurismul (atracţie sexuală faţă de privirea altor persoane în timpul actului sexual, de cele mai multe ori fără cunoştinţa acestora), pedofilia (atracţia sexuală faţă de copii), sadismul (atracţia sexuală faţă de provocarea durerii în alţii), masochismul (atracţia sexuală faţă de propria durere, a fi umilit, legat, bătut) şi zoofilia (atracţia sexuală faţă de animale).

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!