Ce sunt bullying-ul şi mobbing-ul?

Ideea de bullying este din ce în ce mai des vehiculată în ultima vreme. Copiii se confruntă periodic cu asemenea comportamente în şcoală iar efectele bullying-ului pot fi severe în cazul unora. Prin bullying se înţelege acel comportament aversiv prin care o persoană abuzează de o alta în mod direct sau indirect, provocându-i ultimei neplăceri în formă continuă. De exemplu, atunci când un copil, în repetate rânduri, trage de păr un alt copil, pe parcursul mai multor zile, transformându-l pe ultimul într-o ţintă, putem vorbi de bullying. Victima bullying-ului trece prin perioade de stres şi anxietate, chiar depresie de pe urma abuzului suferit.

Este important de ştiut că bullying-ul are mai multe forme. Abuzul fizic este o formă des întâlnită în şcoală şi se manifestă prin agresiunea fizică repetată a unei persoane faţă de o altă persoană. Abuzul verbal se caracterizează prin cuvinte jignitoare adresate unei persoane, punerea de nume, stâlcirea numelui, umilirea celuilalt prin vorbe şi fraze menite să-i provoace victimei o detresă în mod deliberat. Bullying-ul relaţional se caracterizează prin ameninţarea cu retragerea prieteniei sau folosirea prieteniei ca monedă de troc. Un copil – de exemplu – ar putea în repetate rânduri să-l ameninţe pe un altul că nu va rămâne prietenul său dacă al doilea copil nu îndeplineşte anumite sarcini pentru el. Cyberbullying-ul este o formă recentă de bullying şi are loc cu ajutorul tehnologiei. Un copil sau un adult vizitează un site online care permite discuţii între utilizatori, un chat sau un alt tip de canal de socializare şi devine ţinta ridiculizării, a înjurăturilor ori a cuvintelor dure din partea celorlalţi. Cyberbullying-ul este o problemă reală în ziua de azi, în special în rândul copiilor care au acces la Internet.

Bullying-ul fizic poate avea loc sub forma împinsului, punerii de piedici, scuipatului, trasului de păr, lovitului persoanei. Bullying-ul verbal se manifestă în general prin strigăte adresate persoanei, ameninţări repetate, luatul în derâdere, ironii, sarcasm ori înjurături. Bullyig-ul relaţional se caracterizează de obicei prin pornirea de zvonuri al căror subiect devine victima, bârfe, excluderea din cercul de amici ori prieteni, tratarea victimei cu indiferenţă ori ascunderea continuă elementelor verbale nefaste sub ambalajul unei glume nevinovate. Cyberbullying-ul se manifestă prin hărţuirea online a victimei, ridiculizarea persoanei pe forumuri ori chat-uri, crearea de conturi false şi folosirea lor pentru a strica imaginea victimei, postarea de fotografii compromiţătoare ori înjurături adresate victimei în circumstanţe repetate.

Prin contrast, mobbing-ul este o formă de bullying care implică acţiunea coordonată a mai multor persoane, menită să izoleze victima sau să îi provoace rău prin acţiuni dealtfel uşor scuzabile. La serviciu, într-un mediu corporatist, colegii de departament ar putea de exemplu să ”uite” să te invite la cafea în fiecare zi, în condiţiile în care ritualul cafelei este întreţinut de ei cu regularitate. Ori ar putea să nu-ţi răspundă la întrebări, să te excludă, să te marginalizeze, să pornească zvonuri cu privire la adresa ta, să facă constant glume pe seama ta. Toate aceste acţiuni au loc în grup, sunt spontane sau plănuite şi au ca scop eliminarea victimei din cercul intern al întreprinzătorilor lor ori umilirea acesteia de către cei din grupul social. Mobbing-ul este des întâlnit în corporaţiile mari şi poate avea efecte psihologice nefaste asupra victimei: scăderea performanţei de lucru, depresie, anxietate, atacuri de panică, scăderea stimei de sine.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Apostol Adrian spune:

    In unele locuri de munca se intampla lucruri destul de grave ,,,, de exemplu eu mi am dat demisia acum doua luni de la [editat: companie] din cauza sefului de atelier care se numeste [editat: nume] si care ne hartuia verbal pe toti angajatii din subordinea sa , si asta mai bine de un an de zile pana cand eu nu am mai suportat amenintarile ,,,,, Colegii mei inca suporta ce s e intampla acolo si nu au curajul sa vb pt a nu si pierde serviciul ! Seful mai sus amintit , abuzand de functia pe care o are ne alinta in felul urmator ,, [editat: limbaj licenţios] , daca nu faceti ce va spun eu , va iau libertatea ! ,,,, bulangiilor ,,,daca nu stati peste program sa munciti va dau afara pe toti si aduc eu alti oameni ,,,,Ajunsesem sa dam cate 20 de lei pt ca era ziua fiului lui de nastere ,ca sa ne lase in pace , dar asta nu s a intamplat ,,,, I si trimitea trepadusii si lingaii sa ne caute prin vestiar si prin lucrurile personale , dar nu ne spuneau niciodata ce cauta ,,,,,desi la 17:30 terminam programul de lucru , el venea si ne dadea de lucru la 17 :25 , spunand ca maine dimineata pleaca lucrarea si daca nu e gata ne da afara ca nu suntem competenti , astfel obligandu ne sa ramanem peste program , iar daca o faceam si terminam lucrarea la timp ii cauta nod in papura sa zica ca nu a iesit bine si o sa ne opreasca din salariu pt a face din nou ,,,,,,,Nu eram lasati sa vb nici intre noi asta sa inteleg ca era o masura ca sa nu punem la cale vre o evadare din puscaria comunista in care lucram ,,,,,etc etc etc ,,,,,Acesti oameni nu au Dumnezeu ! Dumnezeul lor sunt banii !!! Am anuntat directorul [editat: companie] ce se intampla acolo cand mi am dat demisia , dar acel om inca lucreaza acolo si abuzeaza in continuare de oameni dar acestora le e frica sa vorbeasca !!!

  2. Răzvan T. Coloja Răzvan T. Coloja spune:

    @Apostol Adrian: a trebuit să editez în comentariul tău numele companiilor şi ale persoanei vizate deoarece – deşi nu contest veridicitatea spuselor tale – acceptarea denumirilor şi numelor pe site în contextul de mai sus mă fac responsabil din punct de vedere legal ca deţinător de site. Dacă acea companie decide să ia măsuri pentru defăimare sau atac la persoană, responsabil sunt eu – cel care am permis comentariul needitat – nu tu. Sper să înţelegi poziţia mea şi motivul editării datelor cu caracter personal.
    Dar da – problematica bullying-ului în comaniile din România e subiect fierbinte şi nu o văd rezolvată prea curând. Poate că e mai bine că ai plecat dintr-un asemenea mediu şi poate vei da peste un alt loc în care să nu trebuiască să te confrunţi cu asemenea persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!