Ce spune psihologia despre ”vampirii energetici”?

histrionie ciclotimie

Ideea de vampir energetic s-a născut în deceniile recente şi desemnează acea persoană care te consumă prin simpla ei prezenţă. Deşi termenul face trimitere la ceva mistic, ideea unui om predispus să te solicite emoţional şi intelectual este cât se poate de reală. Un ”vampir energetic” este o persoană imatură din punct de vedere emoţional şi care are impresia că întreaga lume se învârte în jurul ei. Sunt aproape incapabili să analizeze lucrurile din perspectiva altcuiva şi dau dovadă de lipsă de empatie. A sta în prezenţa unui asemenea om presupune că întreaga ta atenţie să fie canalizată spre acea persoană. Un vampir energetic va avea pretenţia să acapareze atenţia tuturor şi de multe ori va face tot posibilul ca asta să se întâmple. Prin ”tot posibilul” se înţelege aici că va trece peste regulile sociale şi buna purtare şi – în general – peste tot ceea ce restul acceptă tacit.

În psihologie există o serie de tulburări mintale şi de personalitate care deţin simptome ce se încadrează perfect în acest concept. Cei cu tulburare de personalitate narcisistă de exemplu tind să vorbească doar despre ei. Vor avea pretenţia să fiţi mereu atenţi asupra problemelor lor şi nu-i va interesa problemele dumneavoastră. Narcisiştii întrerup nepoliticos conversaţiile pentru a se face ei auziţi, sunt în mare parte aroganţi, egoişti şi de multe ori cred că deţin capabilităţi care-i disting clar de restul oamenilor.

Tulburarea de personalitate histrionică se traduce prin exprimarea excesivă a emoţiilor şi un comportament menit să atragă atenţia. Cei cu tulburare de personalitate histrionică vor să fie mereu în centrul atenţiei şi se simt inconfortabil când nu sunt. Sunt teatrali, dramatici şi de multe ori se angajează în comportamente lascive şi seducătoare. Pun mare accent pe modul în care arată şi de multe ori joacă un rol (cum ar fi cel de ”victimă” sau ”prinţesă”) în relaţia cu alţii. Se folosesc de manipulare emoţională, caută noutatea. De multe ori iniţiatorii unei idei, se plictisesc rapid de ea şi o abandonează, spre disperarea celor implicaţi. Sunt teatrali, uşor influenţabili şi consideră relaţiile cu alţi oameni a fi mai intime decât sunt în realitate.

Persoanele bipolare suferă de o tulburare mentală care-i face să fie energici, anormal de fericiţi şi iritabili. Suferă de episoade depresive alternate cu episoade de manie. Vorbesc rapid, mult şi despre orice; pun pasiune în ceea ce spun. Solicită atenţia ascultătorului şi au gânduri care se derulează rapid, ceea ce-i face să schimbe rapid subiectele de discuţie. Deoarece au multe de spus, tind să nu-i lase pe alţii să vorbească. Sunt agitaţi, impulsivi şi au tendinţa să facă propuneri cu tentă sexuală în momente nepotrivite. Tulburarea bipolară se împarte în tulburarea bipolară I, tulburarea bipolară II şi ciclotimie, diferenţele dintre acestea fiind diverse.

În tulburarea bipolară I episoadele de manie sunt prezente şi pot alterna cu episoade de depresie. În cazul tulburării bipolare II există episoade de hipomanie şi cel puţin un episod depresiv major. Cei cu ciclotimie au numeroase schimbări de dispoziţie dar episoadele de exaltare sunt de intensitate mai mică decât în cazul tulburării bipolare I sau II.

Persoanele cu tulburări din spectrul bipolarităţii sunt intense, agitate, folosesc un ton ridicat al vocii şi fac apel aproape constant la atenţia dumneavoastră. Se introduc în conversaţii preluând discuţia sau alterând-o, fac lucruri ieşite din comun în public (râd, aplaudă, strigă) şi vor să fie mereu băgaţi în seamă. Dorm fie foarte mult, fie aproape deloc, nu pot duce la bun sfârşit multe din lucrurile pe care le încep şi se plictisesc rapid.

Putem spune că, prin faptul că acaparează centrul atenţiei şi ne consumă, cei descrişi în acest articol sunt ”vampiri energetici”. Cel mai probabil te-ai întâlnit în viaţă cu măcar unul sau doi asemenea oameni. Tulburările de mai sus se pot trata cu ajutorul unui psiholog.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!