Ce spune psihologia despre cititul cărţilor?

psihologie carti

Ştim că cititul cărţilor este un lucru benefic pentru noi şi copiii noştri. Dar cum şi de ce ne ajută cititul şi – mai important – care sunt explicaţiile psihologiei în privinţa acestor beneficii? Un studiu făcut de Universitatea Sussex în 2009 afirmă că cititul reduce stresul considerabil de mult. Dacă muzica reduce nivelul stresului cu 61%, o ceaşcă de ceai cu 54% iar o plimbare cu 42%, cititul cărţilor reduce nivelul de stres în om cu 68%. Acelaşi studiu arată că e nevoie de doar 6 minute de citit pentru ca inima să înceapă să bată mai încet iar muşchii să se detensioneze.

Un alt studiu psihologic făcut în 2013 a descoperit că cititul cărţilor de ficţiune creşte nivelul empatiei din om. Cu alte cuvinte, cei care citesc mai mult sunt mai capabili să înţeleagă şi accepte faptul că alţi oameni au credinţe şi dorinţe diferite de ale lor. Alţi cercetători au ajuns şi ei la aceeaşi concluzie.

Bătrânii care citesc regulat au o şansă de două ori şi jumătate mai mică să dezvolte Alzheimer. Mai mult, conform unui alt studiu, faptul că-ţi menţii mintea ocupată la bătrâneţe cu activităţi cognitive îţi permite să-ţi păstrezi la un nivel mai bun activitatea intelectuală. Cu alte cuvinte, cu cât citeşti mai mult, cu atât gândeşti mai bine. Pe măsură ce te adânceşti în citit, numărul de conexiuni neuronale activate în creier creşte. Un studiu făcut cu ajutorul aparaturii fMRI a descoperit că partea stângă a cortexului temporal (o zonă a creierului care se ocupă de recepţionarea limbajului) este mai activată în timpul cititului şi că aceeaşi zonă rămâne activată ore mai târziu, chiar şi până a doua zi, chiar şi dacă cititul este întrerupt.

Cititul deci nu te face doar mai educat şi mai cult, ci îmbunătăţeşte memoria, scade şansa apariţiei aumitor boli mintale, îmbunătăţeşte procesele gândirii, reduce stresul şi te face să-i accepţi pe alţii. Alte studii în psihologie au dezvăluit faptul că cititul cărţilor se aseamănă mult cu o transă hipnotică care relaxează corpul, produce o stare de bine şi activează procesele gândirii mai bine decât orice altă activitate întreprinsă în timpul stării de veghe.

În ultimul deceniu planeta a fost asaltată de numărul tot mai mare de cărţi în format electronic. Deşi mai ieftine şi mai uşor de procurat, un psiholog afirmă că cititul de cărţi în format clasic este superior celui asistat de un dispozitiv electronic. De exemplu, copiii care citesc cărţi interactive sub formă de aplicaţii iPad sunt bulversaţi de multitudinea de culori şi opţiuni şi eşuează în a prinde esenţa poveştilor, spre deosebire de copiii care citesc cărţi în format fizic. De asemenea, cei care folosesc un Kindle sau un alt eReader pentru a citi au mai mari dificultăţi în a-şi aminti scenele din carte în comparaţie cu cei care citesc pe hârtie.

Un sondaj IRES din 2001 intitulat ”Obiceiurile de lectură ale românilor” a dezvăluit că peste 20% din români nu citesc deloc cărţi. Statistica se aplică şi în Oradea.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!