Ce spune psihologia despre atei?

Din ce în ce mai mulţi oameni se declară ca fiind atei, atât în România cât şi pe continentul american. Lipsa credinţei în Dumnezeu sau într-o putere superioară de ordin spiritual este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în ziua de azi. Dar care sunt cauzele psihologice ale ateismului şi ce îi face pe oamenii din ziua de azi să se îndepărteze de credinţă?

Conform unui recensământ din 2002, în România existau pe atunci 8.524 de atei (0,1% din populaţie). În 2011 procentul ateilor conform recensământului crescuse la 0,2% (21.196 de persoane). În 2012 numărul ateilor din România a crescut la 23.900. În SUA statisticile sunt şi ele în creştere în ceea ce priveşte ateii, în prezent în Statele Unite populaţia fiind alcătuită în proporţie de 3,1% din atei. Totodată, în SUA, numărul celor care s-au declarat ”fără religie” a crescut de la 16% la 23% în ultimii şapte ani (şi aici intră ateii, agnosticii şi cei care s-au îndepărtat de religie).

Un studiu a căutat să vadă dacă există implicaţii de ordin emoţional în alegerea de a fi ateu sau agnostic. 171 de indivizi au fost testaţi în acest sens într-o primă fază şi întrebaţi dacă alegerea ateismului a fost influenţată de furie, alienare, lipsă de încredere, durere sau alte emoţii negative îndreptate spre o zeitate. A reieşit că 54% dintre ateii şi agnosticii chestionaţi au avut motive de ordin emoţional în alegerea lor. Un al doilea experiment descris în acelaşi studiu a testat 429 de indivizi în acelaşi sens şi a reieşit că 72% din aceştia au oferit explicaţii de ordin emoţional în ceea ce priveşte decizia lor de a nu crede într-o zeitate. Un alt studiu care a cercetat aceleaşi lucruri a dezvăluit că 44% dintre ateii chestionaţi au făcut alegerea pe criterii de ordin emoţional.

Nu doar motive bazate pe emoţii stau la baza deciziei de a deveni ateu. Conform acestui studiu lipsa controlului duce nu doar la modificări comportamentale dar şi la modificări în credinţele religioase. În plus, deşi există factori culturali, familiali şi religioşi de luat în considerare în decizia de a fi ateu, un studiu a găsit că există totodată o predispoziţie genetică de aproximativ 50% care influenţează factori de personalitate ce – la rândul lor – au un aport în alegerea ateismului.

Într-un articol anterior vorbeam despre ceea ce ne face să fim religioşi. Să vedem acum diferenţele dintre atei şi credincioşi la nivel psihologic. Credincioşii tind să se bazeze mai mult pe instinct decât pe gândirea analitică în timp ce ateii preţuiesc mai mult ultima şi apreciază mai puţin intuiţia. Avem şi un articol care susţine această afirmaţie, publicat în revista ”Science” în aprilie 2012. Cu cât eşti mai analitic în gândire cu atât scad şansele să crezi cu adevărat într-o putere supranaturală.

Statistici din SUA arată că ateii sunt mai educaţi decât credincioşii: 43% dintre ei au o educaţie superioară, comparativ cu 27% din publicul larg. 68% dintre atei sunt bărbaţi iar vârsta medie a ateului este de 34 de ani. 78% dintre atei sunt caucazieni. Din punct de vedere politic 56% dintre ei se declară liberali iar 69% democraţi. 92% dintre ateii din SUA se declară în favoarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex iar 87% sunt pro-avort.

O credinţă populară greşită este aceea că ateii ar fi lipsiţi de moralitate şi etică. Într-o lume în care religia domină minţile oamenilor, aceştia ajung să creadă că religia este singura sursă veridică de moralitate şi etică. Nu există însă studii care să afirme că ateii sunt mai predispuşi la un comportament antisocial sau că rata criminalităţii din rândul lor ar fi mai mare. Mai mult, conform statisticilor, ateii tind într-o mai mare măsură decât credicioşii să se declare împotriva războiului, a pedepsei cu moartea şi a violenţei în general.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

 1. Steti Claudiu spune:

  Mi-a placut finalul!!!

 2. Steel spune:

  Ciudat o pseudo psiholoaga agramata a uitata ca ateii sunt cei mai mari criminali ai istoriei vechi si actuale, Mao Zedong autodeclarat ateu, ateii chiar sunt predispusi, conform crecetarilor la depresii si sinucideri,ignoranta autoarei o face necredibila si mincinoasa.

  • Răzvan T. Coloja Răzvan T. Coloja spune:

   @Steel: ateii nu ucid din necredință așa cum creștinii sau musulmanii au ucis din cauza credinței. Mao n-a executat oameni pe baza credinței sau necredinței lor, i-a executat din considerente strict politice. Doi la mână – aș dori să văd și eu cercetările alea conform cărora ateii ar fi predispuși la depresie și sinucidere; dacă nu cer prea mult.

 3. Cornelia spune:

  Este interesanta media de varsta a ateilor si anume 34 ani. Eu as fi mers mai departe cu studiul sa aflu de ce? Se datoreaza faptului ca o parte din atei devin credinciosi la batranete deci o parte din atei se pierd pe drum sau se datoreaza acestei cresteri a populatiei de atei care este in general tanara, pentru ca in general tinerii sunt mult mai deschisi la idei noi, si inca nu a apucat sa imbatraneasca?

 4. Cornelia spune:

  …sau na, nu apuca sa imbatraneasca pentru ca multi se sinucid? :)

 5. Mr.G spune:

  Pana la urma urmei cati dintre credinciosi sunt cu adevarat credinciosi ? Decat sa fii un fariseu nu e mai bine sa te declari ceea ce esti de fapt ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!