Ce spune lungimea degetelor despre tine?

Deşi sună a chiromanţie, există o legătură între lungimea degetelor unei persoane şi psihologia acesteia. Mai mult, lungimea degetelor unui bărbat poate spune despre acesta cât de bine se poartă cu femeile. Şi avem şi studiile ştiinţifice care să o dovedească.

Vorbim mai exact de diferenţa de lungime dintre arătător (degetul alăturat degetului mare al mâinii) şi inelar (degetul de lângă degetul mic al mâinii). Cercetările arată că cu cât este mai mare diferenţa de înălţime dintre inelar şi arătător, cu atât mai masculin eşti. În timpul dezvoltării fetusului, cu cât acesta este mai bombardat de testosteron, cu atât inelarul mâinilor creşte. Prin urmare, datorită nivelului ridicat de testosteron din corp, persoanele cu un inelar mai mare decât arătătorul sunt mai bărbătoase (şi aici includem şi femeile cu trăsături masculine). Alte studii au făcut cercetări pe oameni atraşi de persoane de acelaşi sex şi au stabilit că diferenţa de înălţime dintre arătător şi inelar este mai mică în cazul lesbienelor şi mai mare în cazul bărbaţilor homosexuali. Acest lucru susţine teoria care afirmă că orientarea sexuală este uneori determinată înainte de naştere.

În cazul bărbaţilor, o diferenţă mai mică în înălţimea celor două degete corelează cu un nivel mai mare de agresivitate (conform revistei Aggressive Behavior).

Un alt studiu a dezvăluit că bărbaţii care au un inelar mai lung decât arătătorul tind să fie mai binevoitori cu femeile şi mai puţin agresivi faţă de alţi bărbaţi. Publicat în revista Personality and Individual Differences, studiul arată că bărbaţii cu un inelar mai lung decât arătătorul sunt cu 30% mai plăcuţi în faţa femeilor. Se pare că această caracteristică fizică indică bărbaţii care vor avea relaţii mai armonioase cu soţiile şi prietenele lor. Totodată, aceşti bărbaţi tind să aibă mai mulţi copii cu partenerele lor.

Cum calculăm totuşi ştiinţific diferenţa dintre inelar şi arătător? Bărbaţii sunt predispuşi genetic să afişeze o diferenţă mai mare de lungime între cele două degete decât femeile. Se foloseşte metoda 2D:4D – unde 2D este arătătorul iar 4D inelarul. Se împarte lungimea arătătorului la cea a inelarului. Media acestei operaţii în cazul femeilor este de 0,965 iar media în cazul bărbaţilor este de 0,947; ceea ce înseamnă că, în mod normal, femeile afişează o diferenţă de 0,965 la calculul dintre arătător şi inelar.

mana2d4d

Un alt lucru care a reieşit din studiul degetelor este faptul că fetele care au un inelar mai mare decât degetul arătător tind să aibă rezultate mai bune în şcoală. Un alt studiu făcut pe membrii unei echipe simfonice britanice a dezvăluit că bărbaţii cu un raport 2D:4D mai mic tind să aibă abilităţi muzicale mai bune. Ceea ce implică faptul că testosteronul ar putea avea un rol în dezvoltarea acestor abilităţi muzicale.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. octombrie 8, 2015

    […] că cei cu interese fetişiste pronunţate aveau un număr mai mare de fraţi mai în vârstă, un raport 2D:4D mai mare şi o mai mare probabilitate de a fi stângaci, ceea ce indică implicarea unor […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!