Ce este fobia socială?

Fobia socială se caracterizează prin teama excesivă de situații sociale și are la bază o percepție distorsionată a acestora din partea suferindului. O situație de acest gen ar putea fi reprezentată de teama de a vorbi în public ori de a face o reprezentație de teatru pe o scenă. De asemenea, teama de a ține o prelegere, de a ține o cuvântare în fața unui auditoriu ori pur și simplu de a fi întrebat ceva de către o persoană cu care nu suntem familiarizați.

Centrală fobiei sociale este teama de evaluare negativă. Cei cu fobie socială sunt excesiv de preocupați de modul în care îi percep ceilalți. Deși acest lucru poate fi caracteristic și celor fără fobie socială, cei care au anxietate generalizată și se confruntă cu asemenea situații se văd pe ei înșiși din exterior, ca luând parte la situații care îi pun în dificultate. Prin contrast, cei fără fobie socială sau anxietate generalizată resimt aceste cazuri negative prin propria lor prismă și-și aduc aminte de ceea ce au experimentat prin prisma trăitorului și nu a unui observator.

Fobia socială netratată de un psiholog poate degenera în agorafobie – frica de spațiile deschise și de situații care implică spațiile deschise. Vorbitul în public, participarea la un interviu ori o simplă întâlnire cu colegii se poate prezenta ca o situație greu de trecut și experimentat. Participarea la ședințele de lucru, la un interviu pentru un loc de muncă sau nevoia de a face o reprezentație în fața cuiva pot deveni o corvoadă față de care cel cu fobie socială reacționează prin evitare.

Motivul pentru care aceste situații sunt problematice pentru cei cu fobie socială este modul în care aceștia percep evaluarea făcută de ceilalți. Cei cu fobie socială sunt atenți la mimica și gestica celorlalți, se simt vizați de anumite cuvinte sau gesturi făcute de alții și le interpretează ca fiind defavorabile lor.Cei cu fobie socială sunt mult mai critici în evaluarea comportamentului lor decât ar fi alte persoane cu ei. Conștienți de modul anxios în care se comportă în situații sociale, asta le ridică și mai mult nivelul de anxietate și felul în care analizează reacțiile celorlalți. Cei cu fobie socială cred că lumea este critică cu ei și că restul oamenilor au anumite așteptări de la modul în care ei se comportă. Mulți ajung la concluzia că suferă de o boală mintală deoarece nu-și pot explica de ce nu pot socializa în mod normal cu semenii lor. Trebuie făcută aici diferența dintre una din simptomele schizofreniei paranoide – care de asemenea include o percepție a evaluării negative – și acest simptom universal al fobiei sociale. Diferența dintre schizofrenia paranoidă și teama fobiei sociale este că cei cu fobie socială sunt vigilenți la dezaprobarea celorlalți și nu au gânduri rupte de realitate. Mai mult, spre deosebire de schizofrenici, cei cu fobie socială sunt conștienți că teama lor este nejustificată și excesivă.

Fobia socială face ca suferindul să conștientizeze modul ”defectuos” în care se comportă într-o situație dată și să devină astfel excesiv de focalizat pe sine, analizând în permanență stimulii din exterior și propriile gânduri sau evitând cu încăpățânare expunerea la situații sociale. În timp, cu ajutorul unui psiholog, fobia socială poate fi tratată.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!