Ce au în comun oamenii cu IQ ridicat?

Aparte de o ramură mai înaltă a inteligenţei, ce anume au în comun oamenii cu IQ ridicat? În acest articol vom analiza descoperirile mai multor studii efectuate pe oameni cu IQ ridicat şi vom vedea ce s-a aflat în legătură cu aceştia.

Weekday night_0

Ora de culcare din timpul săptămânii a copiilor în raport cu IQ-ul acestora.

Conform unor studii care au analizat corelaţia dintre ritmul cicardian al oamenilor şi IQ-ul acestora, cu cât IQ-ul copiilor este mai ridicat cu atât ei au tendinţa să se culce mai târziu şi – ulterior, în viaţa de adult – să rămână treji pe timpul nopţii mai mult decât alţii. Graficele alăturate analizează media orelor la care se culcă şi se trezesc copiii în weekenduri şi în timpul săptămânii şi raportul acestor ore cu coeficientul de inteligenţă. După cum se poate observa în imagini, copiii mai inteligenţi se culcă mai târziu şi se trezesc mai târziu. Putem conclude astfel că oamenii cu IQ mai ridicat se culcă la ore mai târzii decât cei cu IQ mai puţin ridicat. Desigur, pentru a nu generaliza, există o serie de alţi factori psihopatologici şi psihosociali pe care trebuie să îi luăm în considerare: mediul familial, programul de somn al părinţilor şi fraţilor, cultura ţării de origine sau predispoziţia pentru tulburări.

Ora de trezire din timpul săptămânii a copiilor în raport cu IQ-ul acestora.

Ora de trezire din timpul săptămânii a copiilor în raport cu IQ-ul acestora.

Factorul ”dezordine” are şi el de-a face cu coeficientul de inteligenţă. Oamenii dezordonaţi sunt nu doar mai creativi (după cum afirmă acest articol) dar şi mai dispuşi să încerce lucruri noi. Această ultimă idee sugerează faptul că oamenii care locuiesc în camere dezordonate gândesc într-un mod rupt de convenţii, implicit într-un ton vecin cu inovaţia. Studiul descris în articolul precedent le-a cerut unor subiecţi să găsească moduri alternative de a utiliza mingi de ping-pong în timp ce stăteau în camere curate şi aranjate, respectiv camere dezordonate. Cei din camerele dezordonate au fost mai deschişi la minte şi au găsit moduri noi de a folosi mingi de ping-pong în situaţii teoretice. Prin urmare, un mediu dezordonat stimulează creativitatea şi inovaţia, două caracteristici ale oamenilor cu un coeficient de inteligenţă mai ridicat.

Ora de trezire din weekend a copiilor în raport cu IQ-ul acestora.

Ora de trezire din weekend a copiilor în raport cu IQ-ul acestora.

Poate e surprinzător de aflat, dar oamenii mai inteligenţi tind să înjure mai mult. Aceasta este o altă caracteristică a persoanelor cu IQ ridicat: faptul că se exprimă în moduri diverse şi nu se feresc să înjure. Cu cât mai dese şi mai variate sunt înjurăturile, cu atât creşte posibilitatea ca persoana care le emite să aibă un IQ înalt. Asta deoarece indiferent de statutul de tabu al înjurăturilor, la urma urmei şi acestea sunt cuvinte. Cu cât aceste cuvinte sunt mai variate, cu atât mai mult asta denotă prezenţa unui vocabular mai bogat afirmă un studiu. Pe scurt, oamenii care înjură mai des nu doar că au mai multe de exprimat (şi prin urmare nu se tem să o facă înjurând) dar atunci când realizează acest lucru o fac pentru că deţin o tranşă de cuvinte mai diversă decât cea a oamenilor cu IQ mai scăzut.

Ora de culcare din weekend a copiilor în raport cu IQ-ul acestora.

Ora de culcare din weekend a copiilor în raport cu IQ-ul acestora.

Oamenii cu IQ mai ridicat tind să se exprime prin gestică şi mimică mai des decât ceilalţi oameni. Afirmaţia anterioară referitoare la faptul că un om cu IQ înalt are mai multe de exprimat duce şi la ideea că metodele de exprimare ale acestuia variază. Dacă în paragraful anterior vorbeam de înjurături ca modalitate de exprimare, în acesta discutăm despre cum vorbirea curentă, augmentată de gesturi făcute cu mâinile şi întreg corpul, denotă un IQ mai ridicat. Oamenii inteligenţi au mai multe de exprimat şi – prin urmare – din considerente ce ţin de economie de timp o fac ajutându-se de întreg corpul, nu doar de corzile vocale: gesticulează, ridică din sprâncene pentru a sublinia o idee care transmite mirare, se folosesc de mişcări ale capului pentru a indica o anumită direcţie.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!