Care e treaba cu citatele pseudo-profunde de pe Internet

E plin Internetul de citate pseudo-profunde, unele dintre ele atribuite eronat unor personalităţi cu nume rezonant, altele create de fel de fel de indivizi de pe Facebook. Multe dintre aceste citate sună pompos dar la o analiză sumară nu trec testul logicii. Reţeta citatelor pretenţioase este mereu aceeaşi: se iau cuvinte grele, de obicei neologisme, se amestecă abil cu idei cu care rezonează majoritatea oamenilor (dragoste, înţelepciune, răbdare) şi se formulează un mesaj ambiguu.

Formula de propagare a citatelor aşa-zis profunde de pe reţelele de socializare este şi subiectul acestui articol. De obicei, când oamenii citesc ceva de genul ”Intransigenţa iubirii este piatra de temelie a inimii patriotismului”, mesajul fiind ambiguu şi neclar, au tendinţa să împrăştie mai departe acel mesaj. Motivaţia este simplă: dacă mesajul nu este înţeles de către cititor, acesta îi atribuie o profunzime mai mare şi deci o importanţă sporită. Ori cu cât profunzimea este percepută ca fiind mai mare, cu atât individul îşi doreşte să rezoneze mai mult cu ea.

Cei mai mulţi oameni împart asemenea citate fără înţeles din dorinţa de a fi văzuţi de alţii drept înţelepţi. Din jena de a nu recunoaşte că mesajul este ambiguu ori scos din context se naşte ideea de a perpetua mesajul ca un mecanism de apărare împotriva judecăţii celorlalţi.

La finalul lui 2015, un grup de psihologi publica în Journal of Judgment and Decision Making un articol despre exact acest subiect: citatele motivaţionale fără înţeles şi gradul de profunzime al acestora. Deşi la prima vedere sună impresionant, citatele pseudo-profunde nu oferă coerenţă. Cercetătorii au încercat să vadă cine rezonează cu asemenea citate şi cum sunt percepute ele de către cititori. A reieşit că persoanele care au o credinţă solidă în paranormal rezonează cel mai bine cu textele pseudo-profunde care nu transmit un mesaj clar şi logic. Afirmaţii ilogice precum ”Înţelesul ascuns transformă frumuseţea abstractă de neegalat” au fost găsite ca fiind mai profunde decât afirmaţii moderat-profunde precum ”O persoană udă nu se teme de ploaie” de către indivizii care aveau o gândire orientată spre magie şi misticism.

Psihologii au supus unui test 187 de participanţi şi le-au dat acestora o serie de citate create aleator cu un software online şi atribuite unui filosof numit Deepak Chopra. Din cei 187 de participanţi, 85 (45.5%) au declarat că ştiu cine este Deepak Chopra iar 26 (13.9%) că nu sunt chiar siguri. Cu alte cuvinte, aproape jumătate dintre subiecţi nu doar cădeau de acord cu nonsensul afirmaţiilor pseudo-profunde dar încercau să-l întărească afirmând că apreciază şi cunosc persoana care le-ar fi formulat.

Aparent, dorinţa de a fi perceput ca fiind special şi înţelept este mai puternică decât încercarea de a da de cap unei afirmaţii pseudo-profunde şi a o dezvălui ca fiind nonsens. În plus, studiul relevă că cu cât o afirmaţie pseudo-profundă este mai ambiguă, cu atât are şansa mai mare de a fi perpetuată ulterior de către cei care cred că rezonează cu ea.

Data viitoare când daţi online peste citate care nu au înţeles dar fac uz de cuvinte şi idei pompoase nu vă grăbiţi să le împărtăşiţi prietenilor. S-ar putea să fie semnate ”Deepak Chopra”.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

 1. Titian spune:

  Interesant articoloul, dar Deepak Chopra nu e un personaj fictiv e o persoana reală (cu idei tâmpe și ciudate dar reală). Singura parte fictivă e partea că e filozov, cu toate că probabil se crede filozof.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Deepak_Chopra

 2. Martin spune:

  Pai Deepak Chopra chiar e un autor d-asta de self help si probabil ca d-aia au spus ca il cunosc s-or fi gandit la el.

 3. Răzvan T. Coloja Răzvan T. Coloja spune:

  Mea culpa. Am înţeles eu greşit din studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!