Bazele schizofreniei se decid la naştere

Un nou studiu aruncă lumină asupra ceea ce cunoaştem în ziua de azi ca fiind ”schizofrenie”. Kristen Brennand de la Icahn School of Medicine din New York a căutat să vadă care sunt implicaţiile genetice şi biologie ale genezei acestei boli mintale. Debutul schizofreniei a fost destul de mult discutat dat fiind faptul că nici în ziua de azi nu pricepem exact cum şi de ce apare. Abuzul în copilărie a fost legat de probabilitatea apariţiei schizofreniei dar se ştie şi faptul că 108 gene sunt şi ele implicate în acest proces.

Celule din pielea a 14 de oameni cu schizofrenie au fost prelevate şi reprogramate în celule stem. Ulterior, celulele stem la rândul lor au fost reprogramate în celule nervoase. S-a aflat astfel că, în medie, aceste celule nervoase aveau nivele mai scăzute ale unei molecule de semnalizare numită miR-9, spre deosebire de celulele prelevate de la un grup de control alcătuit din oameni sănătoşi. miR-9 reprezintă un şir mic de acizi nucelici care pot schimba activitatea anumitor gene şi despre care se ştie că joacă un rol în modul de dezvoltare al neuronilor în fătului uman.

În experimente ulterioare cercetătorii au observat faptul că molecula miR-9 afectează şi modul în care neuronii migrează din punctul lor de formare în cavităţile centrale ale fătului spre extremităţile creierului. Celulele prelevate de la pacienţi cu schizofrenie şi transformate ulterior în celule nervoase nu s-au putut extinde la fel de mult ca cele sănătoase. Atunci când nivelul de molecule miR-9 a fost crescut artificial, problema s-a rezolvat. Molecula de semnalizare se pare să fie cea care decide activitatea multor gene care afectează migraţia celulelor.

Noua descoperire sugerează faptul că în cazul anumitor oameni genetica face ca nivelul de molecule miR-9 din făt să fie mai redus, ceea ce în schimb afectează migraţia celulelor nervoase spre locul lor de destinaţie. De cele mai multe ori acest efect nu este vizibil până ce persoana intră în adolescenţă sau în primii ani ai vieţii de adult, moment în care schizofrenia începe să afecteze viaţa pe mai toate planurile.

Despre schizofrenie se crede că ar fi în proporţie de 80% transmisibilă genetic. Cei cu nivele foarte scăzute de miR-9 la naştere pot dezvolta schizofrenie în absenţa oricăror alţi factori de mediu în timp ce alţii cu nivele mai crescute de miR-9 pot afişa semne de schizofrenie atunci când trec prin experienţe de viaţă traumatizante mai încolo în viaţă.

În lunile trecute un alt studiu în biologie vorbea despre o altă moleculă, denumită C4, care şi ea ar avea un rol aparent în dezvoltarea schizofreniei. Mai multe despre ce înseamnă schizofrenia şi cum se manifestă ea puteţi citi aici.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!