Avantajul copiilor din familii bilingve

Psihologi de la Universitatea din Washington au realizat un studiu experimental în cadrul căruia au testat 16 bebeluși. Din aceștia, 8 erau din familii care vorbeau doar engleza iar cealaltă jumătate din familii bilingve în care se vorbea atât engleza cât și spaniola. Bebelușii în vârstă de circa 11 luni au ascultat o serie de sunete derivate din elementele de bază ale limbii engleze și spaniole (sunete cu rezonanțe precum ”ta” sau ”ba”) iar reacția lor la acestea a fost înregistrată cu ajutorul unui aparat de magnetoencefalografie pentru a vedea care părți ale creierului sunt activate la recepționarea sunetelor.

S-a înregistrat activitate în cortexul prefrontal și orbitofrontal, regiuni ale creierului responsabile de funcții precum rezolvarea de probleme sau luarea de decizii. Bebelușii din familiile în care se vorbeau două limbi au fost mai atenți și deschiși la sunete din limbi noi iar ariile corticale anterior menționate au fost mai active în cazul lor. Ceea ce implică ideea că dacă aceste arii corticale sunt legate de rezolvarea de probleme și luarea de decizii, fiind mai bine dezvoltate în cazul bebelușilor din familii bilingve, aceștia au un avantaj congnitiv și nu doar lingvistic în raport cu acei copii crescuți în familii în care se vorbește o singură limbă.

Și alte studii similare au arătat că adulții care vorbesc mai multe limbi au un avantaj în raport cu adulții care vorbesc o singură limbă, primii fiind mai privați de un declin cognitiv la vârste înaintate decât cei care nu cunsoc decât o singură limbă. Cunoașterea a două sau mai multe limbi la bătrânețe corelează puternic și cu încetinirea instaurării simptomelor demenței. Mai mult, adulții care vorbesc fluent două limbi în loc de una au și ei capacitatea de a rezolva probleme mai ușor decât restul oamenilor care cunosc o singură limbă și că – exact ca și în cazul bebelușilor de mai sus –  pot alterna mai ușor între sarcini și accesa mai bine memoriile lor.

Ideea de bază este că a cunoaște încă de timpuriu două sau mai multe limbi este un lucru benefic care implică un viitor mai sigur pentru copil: note mai bune la școală, capacitatea de a se descurca mai ușor și mai rapid în situații dificile. Succesul în școală – afirmă alt studiu – este un bun predictor al satisfacției generale în viață.

În caz că al dumneavoastră copil nu face parte dintr-o familie bilingvă (cum ar fi una maghiar-română sau italian-română) puteți da de timpuriu copilul la cursuri de limbă engleză, germană sau franceză ca să deprindă elemente din aceste limbi încă de mic. Bebelușii expuși la elemente de limbă din familiile bilingve se adaptează mai ușor la situații noi (de exemplu deprind și înțeleg mai rapid ideea că trăgând de o jucărie aceasta se mișcă în anumite condiții dar rămâne imobilă în altele, când este ținută în loc de un obstacol sau de un alt copil).

Copiii din familii bilingve înregistrează totodată scoruri mai înalte la testul Stroop. Testul Stroop implică afișarea de cuvinte colorate pe un ecran: cuvântul ”verde” scris cu litere roșii, cuvântul ”galben” scris cu litere albastre. Cel care participă la testul Stroop trebuie să spună în ce culoare este scris cuvântul și să reziste impulsului de a citi cuvântul desemnând o cu totul altă culoare. Copiii din familii în care se vorbesc două sau mai multe limbi și care deprind aceste limbi sunt totodată mai empatici și mai în măsură să înțeleagă ce se petrece în mintea altor oameni (fiind capabili să anticipeze mai rapid acțiunile celor din jur).

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!