America – statistici din ţara IQ-ului în scădere

Deşi îşi flutură libertăţile şi consumerismul pe toate fronturile, America este o ţară în care dezvoltarea intelectuală a tinerilor se află în continuă scădere de câteva decenii. Preocupaţi mai mult de Internet şi show-uri televizate decât de cititul cărţilor, americanii sunt în pericol de a deveni o naţiune de oameni fără educaţie şi care iau decizii cât se poate de proaste. Conform ultimelor statistici, America se află în prezent pe locul 12 în lume printre ţările cu tineri între 25-34 de ani posesori de diplome universitare, asta după ce ani de-a rândul s-a aflat pe primul loc. Aproape 50% dintre studenţii din SUA care studiază ştiinţele sunt străini care se vor întoarce în ţările lor de origine.

77% dintre americanii care au terminat şcoli publice nu ştiu că George Washington a fost primul preşedinte al Americii şi doar 2,8% au trecut testul de cultură americană impus străinilor care doresc cetăţenie americană. 18% dintre americani cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Deşi SUA se află pe locul doi în lume în topul oamenilor de 35-64 de ani care au o educaţie universitară, se situează pe locul 19 în lume în topul ţărilor cu tineri de 25-34 ani care deţin o diplomă de liceu. Ceea ce înseamnă că generaţia actuală este mai puţin educată decât cea precedentă, subliniind un trend descendent în această direcţie.

74% dintre republicani şi 53% dintre democraţi neagă existenţa încălzirii globale în ciuda raportului U.S. National Academy of Sciences. 68% dintre copii nu ştiu să citească bine nici în clasa a III-a şi doar 50% dintre elevi sunt pregătiţi pentru facultate pe câd termină liceul. Jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu consideră că e necesar să cunoască locaţia altor ţări pe hartă şi doar 14% consideră că este important să cunoşti o altă limbă decât engleza.

Dacă în 1982 aproximativ 82% dintr studenţi citeau romane şi poezie din plăcere, două decenii mai târziu doar 62% se pot lăuda cu asta. Mai mult de 40% dintre americanii sub 44 de ani declară că nu au citit nici măcar o carte în ultimul an. Numărul de adolescenţi de 17 ani care nu citesc altceva decât cărţile impuse de programa şcolară s-a dublat între anii 1984 şi 2004.

42% dintre americani cred că Dumnezeu a creat omul în forma lui actuală şi că Pământul are mai puţin de 10.000 de ani vechime. Mai grav, 25% dintre profesorii de biologie din şcolile publice americane cred că oamenii şi dinozaurii au trăit cândva alături unii de alţii.

Rata cu care IQ-ul şi educaţia scad în SUA este alarmantă şi ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. Statutul de superputere al Americii este eclipsat de lipsa de pregătire a celor care mânuiesc frâiele puterii, iar generaţia următoare se anunţă a fi şi mai slab pregătită datorită televiziunii, promovării unui anumit standard de imagine şi a Internetului.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!