Altruismul e calea spre mai mulți parteneri sexuali

Există un stereotip al ”ticălosului” lipsit de altruism, cimentat în conștiința comună, care afirmă că bărbații cu trăsături psihopatice și care tratează rău femeile au mai mult succces la acestea. Că femeile sunt atrase de profilul acela al ticălosului care nu le respectă și pe care inconștient ar dori să-l schimbe, intrând de aceea într-o relație cu el. Deși acest lucru pare să fie valabil pentru relațiile de scurtă durată, un studiu recent afirmă că altruismul corelează mult mai bine cu numărul ridicat de parteneri sexuali și că persoanele cu un comportament prosocial au o mai mare șansă în a-și găsi un partener cu care să închege o relație de lungă durată.

Studiul, alcătuit din două etape, a dezvăluit că persoanele altruiste au un număr mai mare de parteneri sexuali și o priză mai mare la persoanele de sex opus. În prima etapă subiecții experimentului au completat chestionare din care s-a extras componenta altruismului (”de câte ori ați donat sânge în ultima perioadă?”, ”ați ajutat persoane necunoscute să împingă mașina prinsă în zăpadă?”). Aceiași subiecți au fost întrebați în cadrul chestionarului despre numărul de persoane cu care au avut contact intim în viață. A reieșit că persoanele cu comportament altruist par să fi avut mai mult succes în găsirea unui partener în vederea unei relații de lungă durată și că femeile, în special, sunt atrase de bărbații ce afișează un comportament prosocial.

Este cunoscut faptul că bărbații tind să supraliciteze numărul de parteneri sexuali pe care i-au avut în timp ce femeile au tendința să minimizeze acel număr. Astfel, pentru a elimina această posibilitate, a doua etapă a studiului a promis 100 de dolari unora dintre participanți după încheierea experimentului și li s-a oferit șansa să-i doneze unor organizații non-profit sau să-i păstreze. Din nou, bărbații care au declarat un număr mai mare de parteneri sexuali au fost cei care au ales să doneze banii în loc să-i păstreze. De unde reiese că acel comportament prosocial corelează cu numărul de parteneri sexuali și că altruismul este un factor în atragerea sexului opus în relații de lungă durată.

Alte studii au arătat că bărbații din comunitățile de vânători care aleg să împartă carnea cu alții au un mai mare succes la femei sau că femeile tind să-i aleagă ca parteneri pe bărbații care se sacrifică pentru ele sau pentru alții atunci când e vorba de pedepse ce implică durerea fizică.

Din studiile de mai sus reiese că mitul bărbatului dezinteresat de cei din jur care are totodată succes la femei nu are atâta forță cât experimentele care dovedesc contrariul – și anume că altruismul și comportamentul prosocial sunt considerate drept atractive de către sexul opus. Că în măsura în care dai dovadă de compansiune pentru semenii tăi și îi ajuți fără a avea un beneficiu din asta ai șanse mai mari de a fi remarcat și dorit de către ceilalți. De menționat faptul că experimentul în două faze menționat anterior a dovedit că femeile sunt mai atrase de bărbații altruiști într-o mai mare măsură decât cea în care femeile altruiste atrag bărbați.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!