3 lucruri pe care le ştiai despre femei, confirmate acum de studii

Care sunt ingredientele unei relaţii de durată? Şi cum putem prevedea dacă relaţia în care tocmai intrăm va fi trainică sau nu? Să vedem ce spun cele mai noi studii în domeniu când vine vorba despre preferinţele femeilor în materie de bărbaţi. Toate aceste lucruri erau deja intuite la nivel de simţ comun dar acum avem şi studiile care să le susţină.

Un studiu publicat în 2016 a testat pe 200 de femei heterosexuale modul în care acestea văd bărbaţii, mai ales din perspectiva diadei atractivitate/altruism. Care dintre cei doi sunt mai doriţi de femei: bărbaţii altruişti sau cei arătoşi. După ce le-au arătat câteva instanţe de bărbaţi atrăgători din punct de vedere fizic şi altele cu bărbaţi ajutând persoane, cele 200 de femei au fost rugate să marcheze pe o scală gradul de implicare într-o relaţie pe care ar putea să o aibă cu bărbaţii respectivi. A reieşit că bărbaţii altruişti sunt mai doriţi de către femei decât cei care sunt doar atrăgători din punct de vedere fizic. Mai mult, femeile din eşantioanele studiului au declarat că ar fi dispuse să încerce o relaţie pe termen lung cu acei bărbaţi altruişti. Deşi majoritatea doreau un bărbat care să fie şi altruist şi arătos, atunci când au fost puse să aleagă, femeile au ales în proporţie mai mare pe acei bărbaţi care sunt gata să ajute pe alţii.

Un alt studiu din 2015 a testat legătura dintre starea de sănătate a unui partener şi anticiparea infidelităţii partenerului. Atât femeile cât şi bărbaţii preferă parteneri sănătoşi. 164 de participanţi (din care 87 de femei) aflaţi în relaţii heretosexuale au fost testaţi în privinţa severităţii problemelor de sănătate, anticiparea infidelităţii partenerului şi intensitatea geloziei resimţite în relaţia curentă. A reieşit că cei cu probleme de sănătate se aşteptau mai des ca partenerul de viaţă să-i înşele din cauză că se percepeau ca fiind dezavantajaţi de problemele lor.

Dacă până acum reiese că femeile caută parteneri săritori şi sănătoşi, un studiu din 2015 a testat legătura dintre gradul de atractivitate şi umor. Dacă bărbaţii caută femei frumoase în aceeaşi măsură în care caută femei cu umor, femeile în schimb pun accent mai mare pe modul în care bărbaţii recepţionează şi transmit umorul. Modul în care femeile marchează gradul de atractivitate al bărbaţilor este direct influenţat şi de umorul pe care-l percep ca venind dintre aceştia. Cu alte cuvinte, bărbaţii care le fac pe femei să râdă sunt la mai mare căutare decât cei care sunt doar atrăgători.

Ceea ce reiese din aceste trei studii recente din domeniul psihologiei este că femeile caută bărbaţi sănătoşi, plini de umor şi altruişti. Gradul de atractivitate fizică atârnă şi el greu în ecuaţie. Ce este interesant de observat din lectura mai în profunzime a acestor studii este măsura în care femeile percep bărbaţii ca fiind altruişti, amuzanţi sau modul în care sănătatea atârnă în relaţii.

Răzvan T. Coloja

Răzvan T. Coloja

Psiholog în Oradea: psihoterapeut, consilier psihologic și psiholog clinician. A terminat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică), cea de Litere (Biblioteconomie) și masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapii. În prezent este doctorand în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității Oradea și urmează în paralel cursurile Facultății de Științe Socio-Umane (specializarea Sociologie) din cadrul aceleiași facultăți. A publicat șase cărți şi o serie de articole în reviste de specialitate. Vizitează-i site-ul cabinetului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!